Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готовността на ЕС за справяне с кибератаките ще обсъдят на конференция в ЕП

Снимка: БГНЕС

Готовността на Европейския съюз за справяне с кибератаките ще обсъдят европредставители и главният прокурор Сотир Цацаров на конференция в Европейския парламент. Целта е да се анализират заплахите пред сигурността и да се набележат необходимите мерки за превенция и защита.

На конференцията ще бъдат обсъдени законодателните инициативи и мерки за борба с кибертеторизма,  сътрудничеството с НАТО, както и ролята на Европол в превенцията и разследването на кибератаките.

"Редица проучвания показват, че над 80 процента от европейските граждани заявяват, че киберсигурността е много важна и те не са подготвени да понесат предизвикателствата на новите технологии и новите заплахи, а над 80 на сто от европейските фирмите са били поне веднъж обект на кибератака", посочва организаторът на събитието българският евродепутат от Европейската народна партия Емил Радев.

"Всичко това в 21-ви век е огромно предизвикателство. Затова Европейският съюз трябва да вземе нужните мерки да защити своите граждани, да защити бизнеса".

Форумът на тема "Кибертероризъм - подготвен ли е Европейският съюз?“ ще бъде открит от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, а участие в него ще вземат еврокомисарят по дигитална икономика и общество Мария Габриел и главният прокурор Сотир Цацаров. Сред говорителите са Олдрих Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол, Антонио Мисироли, помощник Генерален секретар на НАТО, и Деспина Спану, директор за дигитално общество, доверие и киберсигурност в Европейската комисия.

Конференцията ще бъде закрита от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени