Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творците от музикалните състави на БНР протестираха пред МФ

| обновено на 24.04.18 в 11:50
3
Снимка: Ани Петрова, БНР

Творците от музикалните състави на Българското национално радио протестираха пред сградата на Министерството на финансите (МФ) с искане за увеличаване на бюджета на обществената медия с 400 хиляди лева, което да позволи увеличение на заплатите им с 50 процента. 

Оркестърът за народна музика поздрави финансовия министър с няколко свои изпълнения във втория ден от протестите на музикалните състави на БНР. Около 200 души от Смесения хор, Симфоничния оркестър, Биг Бенда и Оркестъра за народна музика се събраха пред сградата на министерството с надежда да получат увеличение на заплатите, които са най-ниските в България:

"Средната ни основна заплата е около 650-660 лв., около 50% минимум по-ниско от останалите".

"В забравата някъде сме останали, докато не стана така, че вече животът поскъпна, стандартът в България, в София вече два пъти по-висока е средната заплата, отколкото нашата. Ще ни настигне минималната заплата. Вече стана нетърпимо".

"Симфоничния, а и Народния оркестър, Биг Бенда, Смесеният хор на БНР - това са елитни състави, които са лицето на България".

"Тъй като аз съм контрабасистка, мога да ви дам пример за цена на струни за контрабас – 400 лева при заплата 680".

Именно заради това в Симфоничния оркестър не идват млади творци:
"И ако останем безмълвни, естествено, че ние си подписваме смъртната присъда. Лека по лека, на доизживяване, оркестърът ще загине за - моята прогноза е доста кратко време."

Генералният директор на БНР Александър Велев вече заяви, че корекция на бюджета е необходима, за да се повишат заплатите и да се запазят музикалните състави на радиото.

Проблемът със заплатите на музикантите от националното радио ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламентарната комисия по култура и медии в четвъртък. Поканена е и Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия:

"И госпожа Стоянова да дойде, да види как се отнася публиката към нас, с какво възхищение, с какво удоволствие. За съжаление обаче, това отношение не го срещаме от страна на държавата към културата като цяло и към нас в конкретност."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна