Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

Желяз Андреев на протест в негова защита пред Съдебната палата в София.
Снимка: БГНЕС

Цялата ситуация е страшно нелепа. Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българските граждани и аз в момента лично го изпитвам на свой гръб. Това каза в предаването "Преди всички" Желяз Андреев, чиято екстрадиция бе поискана от съд в Маями. Андреев очаква информация от институциите на какъв етап са дипломатическите разговори по казуса.

"Нямаме информация какво точно се случва в Маями и на какъв етап са разследванията", съобщи той. Относно к
ампанията за набиране на средства в дарителска сметка, открита с помощта на националния омбудсман Андреев разказа:

"В момента срещаме две затруднения - първото е финансовото, тъй като хонорарите започват от 40-50 хиляди долара. Другото е, че тези оферти, които сме намерили, са просто оферти в интернет. Затова се опитваме да намерим препоръчан адвокат - някой, за когото знаем, че може да свърши работа. Не може просто така на доверие да оставиш съдбата си в ръцете на човек, който току-що си намерил в интернет".

За целта вицепремиерът Валери Симеонов е посъветвал Желяз Андреев да се свърже с българската общност в Маями.

"Дори нещата тук да се развият благополучно за мен и за останалите българи, ние все още ще имаме повдигнати обвинения в САЩ, а там обвиненията нямат давност. Това означава, че ние можем да останем затворници в собствената си държава. Не можем да напускаме страната. Тази нелепа червена бюлетина (червена бюлетина имат само най-опасните хора в света) не ни позволява въобще да излизаме извън границите на държавата. Доколкото разбрахме, "падането" на бюлетината зависи само и единствено от САЩ. Затова е много важно обвиненията да отпаднат там", посочи Желяз Андреев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени