Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Скопският вестник "Вечер" обръща внимание на извънредна среща между първите дипломати на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас относно спора за името на Западната ни съседка. 
Тя ще се състои утре в австрийската столица Виена. Изданието изтъква хипотезата, че срещата е предизвикана от изказване на Кодзиас, че срокът Македония да бъде приета в НАТО до юни е твърде кратък. 
Общата декларация след срещата за Западните Балкани в София на 17 май ще бъде подписана само от 28-те страни членки на ЕС, пише сръбския вестник "Политика". Според изданието причината е нежеланието на испанския премиер Мариано Рахой подписа му върху официален документ да стои до този на представител на непризнатото Косово, което е сред 6-те участници в срещата от региона. 
Антиправителствените демонстрации в Армения приключиха с тържества за победата на народната нежна революция, пише в. "Комерсант" във връзка с вчерашното оттегляне на арменския експрезидент и действащ премиер Серж Саркисян. Очаква се до седмица Армения да има нов министър-председател, след което да бъдат насрочени предсрочни избори за парламент, пише "Известия". Привържениците на Саркисян все още контролират парламента и имат доста шансове да запазят властта "или поне значително влияние" дори след предсрочни избори, смята политолог, цитиран от "Независимая газета". 
Американският президент Доналд Тръмп ще бъде убеждаван от гостуващите му лидери на Франция и Германия да запази ядреното споразумение с Иран. По този начин "Ню Йорк Таймс" коментира протичащата визита на френския президент Еманюел Макрон в САЩ, както и тази на германския канцлер Ангела Меркел, която предстои в петък. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени