Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на китайските акции след като Пекин обеща по-дълбоки икономически и пазарни реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските акции поскъпнаха рязко по време на търговията във вторник след няколко седмици на слабо представяне, намирайки подкрепа от правителствени изявления за по-дълбоки икономически и пазарни реформи.

Това стана факт, след като 25-членното Политбюро на Китай заяви след среща в понеделник, че "правителството ще се придържа към проактивна фискална политика и към разумна и неутрална парична политика". "Ще бъдат предприети пазарни мерки, за да се намали производствения свръхкапацитет, като също така се настоява и за по-смели реформи и усилия относно своевременното прилагане на важни политики за отваряне китайските пазари", съобщиха от агенция Синхуа, коментирайки вчерашната среща на високо ниво.

Трябва все пак да се има предвид, че общите обещания за пазарни реформи не са нещо ново, а неотдавнашните спадове на пазарите на акции в Китай означават, че търговците са отработили в доста малка степен поетите от властите в Пекин ангажименти.

В същото време има известно облекчаване на търговското напрежение между Китай и САЩ преди евентуалната среща в Пекин между висши длъжностни лица на двете най-големи икономики в света, което допълнително повиши позитивната инвеститорска настройка по време на днешната търговия.

Водещият китайски фондов индекс Shanghai Composite нарасна във вторник с 1,97%, след като отчете понижения през шест от предходните осем сесии на търговия и все още е на загуба от 3,2% в рамките на април, изоставайки в значителна степен от поведението на останалите борси в Азия. Основният индекс на борсата в Шанхай е също така със 7,2% под нивата от началото на настоящата година, което го прави един от най-лошо представящите се фондови индекси в света. Днешният негов добър отскок допринесе за повишение с 0,98% и на хонконгския индекс Hang Seng.

Поведението на останалите азиатски борси по време на търговията във вторник беше смесено. Японският индекс Nikkei нарасна с 0,86% благодарение на продължаващия и днес спад на местната валута към двумесечно дъно около 108,91 йени за един долар.

Южнокорейският индекс Kospi обаче се понижи с 0,4% в резултат на поредно предупреждение от водеща технологична компания в лицето на производителя на процесори SK Hynix относно по-слабо търсене на смартфони. Акциите на SK Hynix се понижиха с 2,73%, докато акциите на Samsung - с 2,77%.

Тайванският индекс Taiex пък се обезцени с 1,1% с оглед на спад с 2,89% на акциите на компанията Hon Hai, която сглобява продукти на американския гигант Apple Inc. Тайванската компания за полупроводникова техника отправи предупреждение още към края на миналата седмица относно търсенето на смартфони, което постави под натиск от продажби технологичния сектор по целия свят.

Междувременно акциите на руската компания за производство на алуминий "Русал", които все още се търгуват на борсата в Хонконг, поскъпнаха във вторник с цели 37,5%, след като вчера финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин сигнализира за възможно отслабване на наложените през април санкции.

Австралийският индекс ASX 200 пък се повиши с 0,6%, нараствайки за седма от последните осем сесии на търговия благодарение най-вече на здравото поскъпване на цените на суровините.

Днес петролът продължава да поскъпва към нови три и половина годишни върхове, като фючърсите на петрола сорт брент вече превзеха и нивото от 75 долара за барел, поскъпвайки с 0,5% към 75,23 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол нарастват с 0,8% към 69,31 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна