Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България“ предлага актуализиране на текстовете от Закона за хазарта

Снимка: БГНЕС
Извънпарламентарното обединение „Демократична България“, включващо ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“ - изпрати до председателя на парламента и парламентарните групи предложение за актуализиране на текстовете от Закона за хазарта.

Иво Мирчев, който е работил по предложенията, поясни в предаването „12+3“ по „Хоризонт“, че хазартът е около 3% от БВП на страната:

„Това са над три милиарда лева, които ние българите даваме за хазарт годишно - огромна сума. Това е повече от парите за образование, повече от социалните разходи. Това са пари, които са с изключително слаб контрол от страна на държавата и от страна на обществото. През 2007 година същата сума, „инвестирана“ за хазарт от нас българите, е 500 милиона лева. Считаме, че сегашният законопроект е изключително остарял. Има нови тенденции по отношение на дигиталните игри, на самите часови игри, които би трябвало да бъдат отразени в закона. Считаме също, че държавната комисия по хазарта би трябвало да се ползва с по-високо обществено доверие, да се въведе мандатност на нейните членове…“.

В проекта се предлага забрана за телевизионната реклама на частни лотарии преди 22 часа.

„Държавното тото е длъжно да превежда цялата си печалба на Министерството на спорта, докато частите лотарии реализират десетки милиони годишна печалба в полза на техните собственици и в това отношение има неравнопоставеност“, допълни той и отчете, че има изключително големи пропуски по отношение на налагането на глоби от Държавната комисия по хазарта и че масово се нарушава изискването игралните зали да са на поне 300 метра от учебните заведения.

„В повечето западни държави лотариите са само държавни и печалбите от тях се използват за обществено полезни каузи. Има държави, в които има и частния лотария, но те не са в такъв либерален режим, като в България - контролират се изключително строго и огромна част от разликата между постъпленията и раздадените печалби се връща обратно в държавата и за различни общественополезни каузи. Една от нашите цели е да работим в тази посока“, заяви още Мирчев.

Иво Мирчев коментира и развитието на случка, за която беше разказал в социалните мрежи, че в понеделник, по пътя между София и Варна не е могъл да паркира на паркинга на известна верига заведения за бързо хранене и е бил заплашван от охраната на хората, чиито лимузини са заемали паркинга.

„Аз, естествено, се обадих на 112. 40 минути чаках и не дойде абсолютно никой. Направих снимки, което разгневи охранителите и се опитах да дам максимална публичност, тъй като не считам за нормално да се отлепва целия ресторант от мутри. Вече проверихме кои са хората от вчера - става дума за така наречения „Митко Черния“ от Варна, който се занимава със сутеньорство в Германия. Разбрах това по неофициална информация от източници в МВР. Полицията първо твърдеше, че не е регистрирано обаждане от мен до телефон 112, но аз предоставих записа от разговора и вече не твърди, че няма обаждане. Доколкото разбирам днес след 7 телевизионни участия и появяване в новините, МВР се е задействало и очаквам някакъв резултат - най-малкото тези  хора да бъдат проверени“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна