Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК готви нов регламент за етикетите, които показват консумацията на ток от домакинските електроуреди


Нов регламент за етикетите, които показват консумацията на ток от домакинските електроуреди, подготвя Европейската комисия, по настояване на бранша. 
Новата скала ще бъде обозначена с латинските букви от А до G в низходящ ред. Най-енергоефективни ще са уредите от клас А, а плюсовете ще отпаднат, обясни генералният секретар на Сдружението на производителите за България Габриела Чифличка. Промяната на пазара ще се случи след 2 години, когато ще излязат първите уреди с нови етикети.
В момента производителите имат възможността да предлагат още по-енергийноефективни уреди, които не могат да се впишат в сега съществуващата скала, допълни Чифличка.
80% от електроуредите на европейския пазар са произведени в Европейския съюз, заявиха от Сдружението на производителите в България. Според последни данни на Евростат, за 2016 година, оборотът на сектора у нас е достигнал 330 млн. евро, или ръст с 45 на сто, за по-малко от 10 години. Въпреки това, оказва се българинът е консервативен и рядко сменя своите домакински уреди, ако не се налага.
Още данни за потребителските нагласи и тенденциите в сектора можете да научите от репортажа на Наталия Ганчовска в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна