Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поправки в Закона за трудова миграция облекчават режима на сезонна заетост

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа промените в правилника за прилагане на Закона за трудова миграция и трудова мобилност. Част от поправките облекчават режима на сезонна заетост.

С промените в закона отпада задължението на работодателя да проучва пазара за висококвалифицирани специалисти. От 10 на 20% се увеличават квотите за наемане на чужди работници. За малките фирми, ръстът е от 10 на 35%. Бизнесът подкрепи промените.

Аргументите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България:

"Получаваме по-отворен достъп до пазара на труда".

От КТ "Подкрепа“ са против поправките, защото има частична оценка как те ще се отразят на пазара на труда. Според Ваня Григорова правителството заобикаля собствените си правила при приемане на нормативни актове:

"В последните седмици зачестиха заявките за внос на тайландски масажистки. Това не е шега, това се обсъжда в Националния съвет за трудова миграция и трудова мобилност. Част от аргументите са, че има висок интерес към този тип масажи от бивши и настоящи политици и спортисти. Редно е да се знае колко тайландски масажистки са нужни на българската икономика".

"Става въпрос само за няколко бройки масажистки, но това е друг въпрос" - отговори вицепремиерът Валери Симеонов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени