Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят от Торонто е обвинен в убийство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задържаният нападател в Торонто Алек Минасян бе обвинен в убийство от първа степен на 10 души и опит за убийство на 13 души. Вчера 25-годишният нападател прегази 10 пешеходци с нает микробус на оживено кръстовище в северната част на Торонто. 15 души бяха ранени, а състоянието на четирима от които е критично. Все още не са известни мотивите за нападението.

Нападението в Торонто, което се разигра посред бял ден в една от оживените северни части на града, категорично е било преднамерено, обяви Марк Сандърс, шеф на полицията на Торонто. Извършителят – 25-годишнят Алек Минасян – досега не е бил в полезрението на властите.

Ралф Гудейл
, министър на обществената безопасност подчерта, че няма индикации нападението да е свързано с националната сигурност: "Събитията, разиграли се на улицата зад мен са ужасяващи, но изглежда, че по никакъв начин не са свързани с националната сигурност, основавайки се на информацията, която имаме към момента."

Полицията все още установява самоличността на повечето от жертвите. Провежда се мащабно разследване, в рамките на което се очаква да бъдат разпитани очевидци и да бъдат прегледани записите на десетки камери в района на нападението. Полицията разкри гореща телефонна линия, на която очевидци могат да съобщават информация.

Първият сигнал до полицията, че мъж прегазва хора край ул. „Йънг“ в Торонто, дошъл в 13.26 часа местно време. Белият, нает от Минсасян ван, минавал от платното на тротоара и обратно. Заподозреният бил арестуван в 13.52 часа местно време до вана, спрял на тротоара с ударена предна част. Минасян е задържан след кратка конфронтация с полицай, като в един момент е поискал от служителя на силите за сигурност да бъде застрелян.

Нападателят е жител е на Ричмънд хил – северно предградие на Торонто. Студент е в местния колеж „Сенека“, в чийто технологичен център е работил през последните няколко години. Преди това посещавал училище за ученици със специални нужди. Негови съученици разказват, че нямал много приятели, но изглеждал абсолютно безобиден. Тепърва се очаква да бъдат разкрити мотивите за нападението.

Местните власти призоваха гражданите на Торонто да се върнат на работните си места и увериха туристите и посетителите на Торонто в сигурността в най-големия град в страната. Кметът на Торонто
Джон Тори посочи: „Този трагичен инцидент не символизира начина ни на живот, кои сме ние, няма общо с всекидневния живот в града. Надявам се, че хората ще отразят това, ще го потвърдят."

В обръщение към нацията днес министър-председателят
Джъстин Трюдо заяви, че целият канадски народ е „натъжен и шокиран от безсмисленото нападение“. Трюдо приветства работата на полицията и медиците и реакцията на канадското общество след трагедията: „Цялото общество в Торонто показа сила и решителност пред лицето на тази трагедия. Днес всички канадци остават единни с Торонто.“

Инцидентът съвпадна с провеждащата се в Торонто среща на ниво министри на сигурността и на външните работи на най-големите индустриални държави Г-7.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени