Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите на творците от музикалните състави на БНР

| обновено на 25.04.18 в 11:03
5
Музикантите от БНР протестират пред Министерския съвет с искане за достойно заплащане.
Снимка: Ани Петрова БНР


Трети ден протестират творците от музикалните състави на Българското национално радио (БНР).

Пред Министерския съвет те отново поискаха увеличение на бюджета на БНР, за да се позволи ръст на заплатите им поне с 50 процента.

За утре е насрочено извънредно заседание на парламентарната комисия по култура и медии във връзка с проблема. То беше насрочено от председателя Вежди Рашидов по казуса с искането за повишение на бюджета на БНР, което да даде възможност за повишение на заплатите на музикантите. На заседанието е поканено и ръководството на БНР. Днес творците обявиха, че ще поискат среща с генералния директор на Българското национално радио Александър Велев, за да му споделят очакванията си от утрешното извънредно заседание.

"Това е срам. 500-600 лева е ненормална заплата за толкова трудна работа. Аз мисля, че държавата трябва да направи някакви усилия. Ние очакваме утре срещата с комисията по култура и сме сигурни, че ще има резултат от нашите протести. Мисля, че те ще ни чуят и се надявам, че ще има някаква промяна, защото ситуацията със заплатите е много, много лоша. Всички знаят", коментира диригентът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Марк Кадин.

Средната основна заплата е около 650-660 лева – около 50% минимум по-ниска от останалите, казаха по-рано днес протестиращите и споделиха, че при тези заплати те трябва да поддържат и музикалните си инструменти, и дадоха за пример – цената на струни за контрабас е 400 лева.

Председателят на радиосдружение "Подкрепа" Атанас Карафезлиев обясни, че протестите продължават.

"Мислим преди светлия празник – 24 май, да направим един общ концерт на всички музикални състави пред Народното събрание, на една голяма сцена – протестен концерт. Ние няма да отстъпим от нашите искания, защото смятаме, че те са справедливи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени