Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България продължава да пада в Индекса за свобода на медиите, последна е в ЕС и Западните Балкани

| обновено на 25.04.18 в 08:40

Неправителствената организация “Репортери без граници” публикува своя годишен доклад.

Според него България е на 111-о място в класацията за свободата на медиите в света за 2018 година.

България продължава да пада в Индекса на свободата на пресата и е на последно място в Европейския съюз. Въпреки че в момента председателства Съюза, страната ни се нарежда след всички страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в блока.

Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси са широко разпространени. Най-известното въплъщение на това необичайно състояние е Делян Пеевски, бивш шеф на главната разузнавателна агенция в България и собственик на медийната група, която има шест издания и контролира 80 процента от медийното разпространение.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат по-меки в отразяването и да се въздържат от засягане на някои теми, се казва още в доклада. Заплахите и атаките срещу журналисти се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България.

"Репортери без граници" предупреждават, че климатът на омраза и враждебност към журналистите, както и засилващите се опити за контрол върху медиите, е заплаха за демокрациите в света.

Групата обвинява трите световни суперсили – САЩ, Русия и Китай, че оглавяват атаката срещу свободата на пресата.

"Свободата на пресата по целия свят е под заплаха от тройния удар на американския президент Доналд Тръмп, Русия и Китай в опит да бъдат смазани всички несъгласни".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна