Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова, ИПИ: Столицата е пожертвана в новото райониране на страната

Десислава Николова
Снимка: личен архив

На кръгла маса в регионалното министерство ще бъдат представени трите варианта за новото райониране на страната. Според европейските изисквания един район трябва да е с население от 800 хиляди до 3 милиона души, а Северозападна България вече е извън тази рамка.

Десислава Николова от Института за пазарна икономика обясни в предаването "Преди всички", че новото райониране се налага за нуждите на европейската статистика и кохезионната политика:

"Въпросът е доколко сега е моментът ние вече да вземаме решения за новото райониране, преди, образно казано, да са ясни правила на играта, т.е. преди да имаме яснота за бъдещата кохезионна политика в ЕС. В момента текат обсъждания по въпроса, ще се избистря цялостната рамка на бъдещия бюджет на ЕС и съответно перото за кохезионната политика. Кохезионната политика най-вероятно ще намалее и ние трябва да сме подготвени за този вариант".

Николова посочи, че проблем е и мястото на столицата, тъй като тя е над средното ниво по европейските критерии:

"Това, което ние виждаме от вариантите на министерството, е, че общо-взето столицата е пожертвана за сметка на другите райони. В единия вариант тя е отделена самостоятелно. В този случай тя минава директно в категорията на силно развитите райони и съответно ще има по-ограничен достъп до финансиране по кохезионната политика. При другите два варианта Югозападният район, в който тя попада също, ще прехвърли границата на т.нар. "слаборазвити райони" и съответно това означава, че този район ще се води вече район в преход, за районите в преход последната рамка имаме едва 10% от общия бюджет по кохезионната политика".

Десислава Николова обясни, че трябва нещата да бъдат добре изчислени, така че столицата да не остане без средства, тъй като благодарение на тях в града има метро, работи се за интегриран градски транспорт и т.н.

Интервюто на Диана Дончева с Десислава Николова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна