Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой медицински сестри и акушерки от страните-членки на ЕС са напуснали Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден брой медицински сестри и акушерки от страните-членки на ЕС са напуснали Великобритания през миналата година. Това поражда опасения, че хроничната вече криза от недостиг на кадри в британското здравеопазване ще се задълбочава още повече след Брекзит.

Близо 4 хиляди души европейски персонал в британските болници са ги напуснали миналата година заради несигурността около гарантирането на техните права след Брекзит. Статистиката отчита ръст от 28 процента спрямо предходната 2016 година и цели три пъти повече от периода преди референдума за Брекзит. В същото време броят на пристигащите от европейските страни медицински сестри и акушерки е на рекордно ниско ниво. 

„Липсата на подробности от страна на правителството за съдбата на около 3-те милиона граждани от ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство, е основен фактор за загубата на персонал“, казва в интервю за вестник „Гардиън“ Джанет Дейвис от Кралския колеж за медицински сестри. Изданието цитира също министъра на здравеопазването в сянка Джонатан Ашуърт, че данните са още по-тревожни, предвид мрачните прогнози за бъдещето на британското здравеопазване в резултат на хаотичния подход на правителството към Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна