Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пирогов" ще сключва договори за здравна грижа с личните лекари

Обновен медицински център на спешната болница ще посреща пациенти на джипитата извън работното им време

Снимка: Ани Петрова, БНР

След едногодишен ремонт и окрупняване обновеният Медицински център към спешната болница „Пирогов“ започва да сключва договори за оказване на неотложна помощ на пациентите на личните лекари. Центърът ще разполага с 8 нови кабинета. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обясни пред „Хоризонт“, че има тенденция, независимо от сключените договори на джипитата с частни медицински центрове, да им бъдат препращани пациенти заради невъзможност там да се справят със съответния проблем. Отделно от това в извънработно време на личните лекари хората нерядко се обръщат директно към „Пирогов“. Болницата разполага с достатъчно персонал да покрие потребностите на Медицинския център, увери Балтов.
    

От своя страна софийските лични лекари са на мнение, че центрове, с които могат да сключват договори, не достигат. Те приветстват идеята да се сключват договори с Медицинския център на „Пирогов“ заради качеството на обслужване, но това няма да бъде възможно за лични лекари с практики в отдалечените от спешната болница квартали.

Столичните лични лекари са категорични, че осигуряването на 24-часово покритие на здравната грижа за пациентите им може да стане само при райониране на медицинските центрове, с които те да сключват договори. Самият министър на здравеопазването Кирил Ананиев преди ден заяви, че се планира райониране на достъпа до лекарска помощ в събота и неделя. 

Различните гледни точки по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна