Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Лондон възстановиха розова градина на централен площад

Розите са били дарение от Столичното кметство през 70-те години на XX век

Акцията по засаждане на рози на "Голдън скуеър"
Снимка: bulgariansinlondon.com

Българи засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в Лондон. Акцията се състоя на около 300 м от "Пикадили съркъс" на "Голдън скуеър" в квартал "Сохо".

Идеята е да се възстанови градината, засадена в началото на 70-те години на миналия век с 2000 български рози, подарени от Софийската община. Сортът дамасцена е познат от Розовата долина в България. 

Пред "Хоризонт" Бойко Боев, инициатор на сайта „Разходки в Лондон“, разказа предисторията на инициативата:

"Като се разхождаме заедно из Лондон, което правим заедно всеки месец, винаги си говорим къде и какво можем да намерим в Лондон, свързано с България. Например мостът Ватерло, където е било покушението срещу Георги Марков. Едно от нещата, които открихме, беше "Голдън скуеър" – там все още пише, че през 70-те години са били засадени български рози, подарък от Софийската община. Историята е описана на табела. Едно от нещата, които решихме да направим, е да възстановим тези рози".

Спечелили са финансирането по програма за социална интеграция към кметството на Лондон. "Впечатлихме местните власти с това, че предлагаме да възстановим нещо, което вече го няма, както и защото нашата българска група иска да направи дар на Лондон", допълни Боев. 

"Предстои да представим резултатите от изследване на българи пред Лондонското кметство, което се случва за първи път. Изследването цели да се чуе гласът на хора, които досега не са били много видими за кметството, а за него е важно да включва в политиките си мнението на различни групи, живеещи в мегаполиса", обясни Бойко Боев.  

Златният площад в артистичния квартал "Сохо" е от края на XVII век и е построен по план на архитекта, възстановил Лондонското сити след Големия пожар през 1666 г. и проектирал катедралата "Сейнт Пол". На това място се е намирало посолството на Португалия, когато тя е била сред най-могъщите държави в света.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!