Легендата за свети Христофор

| обновено на 27.04.18 в 10:35
Останки от старата крепост, изградена от дялани камъни, под главния площад на Санта Крус де Тенерифе.
Снимка: es.wikipedia.org/Enrique Castrillo Núñez

На остров Тенерифе, в тунел под главния площад на Санта Крус де Тенерифе, се пазят останките на няколко стени от стара крепост, изградена от дялани камъни, без спойка. Крепостта е завършена през 1577 г. и носи името на св. Христофор. Това съвсем не е случайно: тя се намира на остров, а св. Христофор се смята за покровител на пътешествениците и е свързан с водата.

Според легендата, св. Христофор бил висок повече от два метра, имал страшен вид и искал да служи на най-могъщия владетел. Отишъл при краля, за когото казвали, че е най-могъщ, но веднъж някой споменал дявола и кралят се прекръстил. „Щом кралят се страхува от дявола, значи дяволът е по-могъщ от него“ – решил св. Христофор и тръгнал да търси дявола. По пътя срещнал разбойници и един от тях се представил за дявола. Св. Христофор останал да му служи, но скоро разбрал, че дяволът се страхува от Христос. И така, св. Христофор напуснал разбойниците и тръгнал да търси Христос. Скоро срещнал един монах и монахът му казал, че може да служи на Христос, като пренася хората през една буйна река, където пътниците често загивали. Така светецът се заселил на брега на реката. Не щеш ли, един ден при него дошло дете и помолило да го пренесе на другия бряг. Светецът го сложил на раменете си и влязъл във водата. Изведнъж реката се разбушувала, а детето ставало все по-тежко. Едва когато излезли на брега, детето му казало, че е Синът Божий и носи цялата болка на света, затова е толкова тежко.
Моряците, които спирали на остров Тенерифе, носели със себе си малки изображения на светеца. Те вярвали, че крепостта, наречена на него, е сигурна защита от всякакви бедствия и врагове.

Още за старата крепост, за кралските градини на Алкасар де Севиля и за мадригалите на композитора Филипе Вердело, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Още от категорията
Част от корицата на книжката „Малки жабешки истории“ по приказки на Йордан Радичков

Малки жабешки истории в „Ранобудно петленце“

Ква! Ква! Ето, че дойде ред на жабешките приказки и истории в „Ранобудно петленце“ . Как заекът се опитал да надхитри жабата, ще научите от приказката на Ран Босилек „Жаба и заек“, в понеделник, 21 май . Във вторник сутрин, 22 май , ще чуете гласа на един обичан актьор – Асен Кисимов, който ще ви разкаже френската приказка за „Сърдитата жаба“. Ето,..

публикувано на 20.05.18 в 08:25

С Детското.БНР в морската столица Варна

В търсене на приключения и забавления екипът на Детското.БНР ще посети град Варна. Да знаете, че там децата въобще не скучаят! Тази неделя, 20 май, първо ще Ви заведем в една от залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ в морската столица малко царство на въображението и измислиците. Ще разгледаме детската изложба „Азбука на въображението“..

публикувано на 19.05.18 в 08:45

Строежите на великите моголи

Акбар, потомък на едни от най-големите азиатски владетели – Чингиз Хан и Тамерлан, е родоначалник на могъщата династия на моголите. Тя успяла да обедини за няколко века в една империя Индия, Пакистан, Бангладеш и част от Афганистан. В чест на военните си и лични победи великият владетел на моголите, Акбар, решил да построи нова столица на империята, която..

обновено на 18.05.18 в 08:50

Защо се страхуваме, когато... ни е страх

В най-искреното ни предаване "Радиолексикон" си говорихме с малчуганите от 7-а детска градина "Детелина" за СТРАХА Те ни обясниха какво е това страх, защо треперим, когато гледаме филм с акули, и още: - чувстваш, че все едно някой те наблюдава; - нещо, което на човек не му е приятно, не го харесва; - мислиш, че нещо може да ти направи, но то..

публикувано на 14.05.18 в 15:10

Мая – най-красивата и най-срамежливата…

Замисляли ли сте се откъде идват имената на месеците? Всичките тези – януари, февруари, та чак до декември? И защо тези, по-топлите, са с такива кратки названия? Понеже вече е май, най-сериозно внимание ще обърнем на неговото име. Разследването ще ни отведе чак при боговете на Древна Гърция, при една от седемте дъщери на Атлас и Плейона… В Работилничката..

обновено на 14.05.18 в 12:26

Царството на феите в „Ранобудно петленце“

В седмицата от 14 до 18 май с „Ранобудно петленце“ ще пътешестваме в страната на хилядите желания – царството на феите! Първо ще разберем как се става фея! В понеделник сутрин, на 14 май , слушайте историята „Да станеш фея“, създадена от писателя Андре Мороа. Когато едно момиченце се превърне във фея, идва миг, в който непременно трябва да се срещне с..

публикувано на 13.05.18 в 08:55

Механичните играчки

Тяхната история започва, може би, още от прочутата Александрийска библиотека, където имало движеща се изкуствена сова. В градовете на остров Родос, пък, съществували мраморни статуи, които си движели краката. Според староеврейска легенда, около трона на цар Соломон били поставени механични животни, които го възхвалявали, а в Древен Китай майстор Лу Бан..

обновено на 11.05.18 в 15:27