Легендата за свети Христофор

| обновено на 27.04.18 в 10:35
Останки от старата крепост, изградена от дялани камъни, под главния площад на Санта Крус де Тенерифе.
Снимка: es.wikipedia.org/Enrique Castrillo Núñez

На остров Тенерифе, в тунел под главния площад на Санта Крус де Тенерифе, се пазят останките на няколко стени от стара крепост, изградена от дялани камъни, без спойка. Крепостта е завършена през 1577 г. и носи името на св. Христофор. Това съвсем не е случайно: тя се намира на остров, а св. Христофор се смята за покровител на пътешествениците и е свързан с водата.

Според легендата, св. Христофор бил висок повече от два метра, имал страшен вид и искал да служи на най-могъщия владетел. Отишъл при краля, за когото казвали, че е най-могъщ, но веднъж някой споменал дявола и кралят се прекръстил. „Щом кралят се страхува от дявола, значи дяволът е по-могъщ от него“ – решил св. Христофор и тръгнал да търси дявола. По пътя срещнал разбойници и един от тях се представил за дявола. Св. Христофор останал да му служи, но скоро разбрал, че дяволът се страхува от Христос. И така, св. Христофор напуснал разбойниците и тръгнал да търси Христос. Скоро срещнал един монах и монахът му казал, че може да служи на Христос, като пренася хората през една буйна река, където пътниците често загивали. Така светецът се заселил на брега на реката. Не щеш ли, един ден при него дошло дете и помолило да го пренесе на другия бряг. Светецът го сложил на раменете си и влязъл във водата. Изведнъж реката се разбушувала, а детето ставало все по-тежко. Едва когато излезли на брега, детето му казало, че е Синът Божий и носи цялата болка на света, затова е толкова тежко.
Моряците, които спирали на остров Тенерифе, носели със себе си малки изображения на светеца. Те вярвали, че крепостта, наречена на него, е сигурна защита от всякакви бедствия и врагове.

Още за старата крепост, за кралските градини на Алкасар де Севиля и за мадригалите на композитора Филипе Вердело, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Още от категорията

Пет нови приказки в „Ранобудно петленце“

Петте нови приказки идват от Африка, Европа и Азия и ще звучат в седмицата от 22 до 26 октомври. В понеделник се събудете с африканската приказка  „Мързеливите граждани“. Във вторник, на 23 октомври , ще чуете още една приказка от Африка за „Дървото с най-вкусните плодове“. В сряда, на 24 октомври , непременно слушайте веселата руска приказка,..

публикувано на 21.10.18 в 08:05

Бийтбокс и барабани в детския образователен концерт на БНР

Българското национално радио организира безплатната програма за най-малките. Бийтбокс със Скилър и барабани с Борислав Петров ще звучат във втория концерт от Детската образователна програма на БНР на 20 октомври, събота, от 11.00 ч. в Първо студио на Националното радио. Участието на децата и техните родители е безплатно. Световният шампион по..

публикувано на 18.10.18 в 12:23
„Страшният съд“ на Микеланджело

Микеланджело и Сикстинската капела

Когато папа Юлий Втори възлага на Микеланджело да изрисува цилиндричния свод на Сикстинската капела, параклиса в резиденцията на папите в Апостолическия дворец, художникът има известни колебания дали да приеме поръчката. Макар и да има опит в рисуването на фрески от работата си в ателието на художника Гирландайо и от поправката на фреските за Залата на..

публикувано на 17.10.18 в 08:25

Защо кучетата се подушват при среща

„Защо кучетата се подушват при среща“ e приказка, която идва от Португалия, и заедно с други любими наши приказки ще може да я чуете в седмицата от 15 до 19 октомври. В понеделник сутрин, на 15 октомври, се събудете с историята на Стела Димитриаде „Новите обувчици“ , в която се разказва за едни много непослушни лачени обувки. Представяте ли си, че на..

публикувано на 14.10.18 в 08:20

Неделно приключение в страната Джуджетия

Джуджетата са малки същества, облечени в дълги до земята цветни костюми, лицата им са покрити с гъсти бради, а на главите си носят шапка със звънче. Някои от тях са толкова дребни, че ако не си гледаш в краката, може да ги настъпиш. Тогава стават много сърдити и дори си отмъщават. Целят те с лешници или жълъди или нарочно ти слагат пръчка в краката, за да..

публикувано на 12.10.18 в 08:50

Замъкът на Барбароса

Хайредин Барбароса бил много известна фигура през XVI век. Османски велможа и адмирал на флота при управлението на Сюлейман I, той наследява след смъртта на по-големия си брат Арудж цял пиратски флот от няколко хиляди души. Именно като пиратски предводител, се прочува в тогавашна Европа. Нападал кораби, малки рибарски лодки и галери. Славата му на..

публикувано на 10.10.18 в 08:55

Есенни приказки в „Ранобудно петленце“

Чували ли сте някога за господин и госпожа Винигър, които живеели буркан за туршия. Това било много отдавна, когато светът бил още млад, а хората правели каквото си искат… Английската приказка „Малките Винигър“ слушайте в понеделник, на 8 октомври . Във вторник, на 9 октомври , ще чуете историята на един гъбен охлюв, главен герой в словашката..

публикувано на 08.10.18 в 16:05