Легендата за свети Христофор

| обновено на 27.04.18 в 10:35
Останки от старата крепост, изградена от дялани камъни, под главния площад на Санта Крус де Тенерифе.
Снимка: es.wikipedia.org/Enrique Castrillo Núñez

На остров Тенерифе, в тунел под главния площад на Санта Крус де Тенерифе, се пазят останките на няколко стени от стара крепост, изградена от дялани камъни, без спойка. Крепостта е завършена през 1577 г. и носи името на св. Христофор. Това съвсем не е случайно: тя се намира на остров, а св. Христофор се смята за покровител на пътешествениците и е свързан с водата.

Според легендата, св. Христофор бил висок повече от два метра, имал страшен вид и искал да служи на най-могъщия владетел. Отишъл при краля, за когото казвали, че е най-могъщ, но веднъж някой споменал дявола и кралят се прекръстил. „Щом кралят се страхува от дявола, значи дяволът е по-могъщ от него“ – решил св. Христофор и тръгнал да търси дявола. По пътя срещнал разбойници и един от тях се представил за дявола. Св. Христофор останал да му служи, но скоро разбрал, че дяволът се страхува от Христос. И така, св. Христофор напуснал разбойниците и тръгнал да търси Христос. Скоро срещнал един монах и монахът му казал, че може да служи на Христос, като пренася хората през една буйна река, където пътниците често загивали. Така светецът се заселил на брега на реката. Не щеш ли, един ден при него дошло дете и помолило да го пренесе на другия бряг. Светецът го сложил на раменете си и влязъл във водата. Изведнъж реката се разбушувала, а детето ставало все по-тежко. Едва когато излезли на брега, детето му казало, че е Синът Божий и носи цялата болка на света, затова е толкова тежко.
Моряците, които спирали на остров Тенерифе, носели със себе си малки изображения на светеца. Те вярвали, че крепостта, наречена на него, е сигурна защита от всякакви бедствия и врагове.

Още за старата крепост, за кралските градини на Алкасар де Севиля и за мадригалите на композитора Филипе Вердело, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Още от категорията

Маймунски приказки

В седмицата от 13 до 17 август в „Ранобудно петленце“ ще звучат приказки за маймунки от цял свят. В понеделник се събудете с веселата английска приказка за „Маймунката Джако и палачинките“. Италианската приказка „Маймунският дворец“ ще звучи във вторник, на 14 август . „Това се е случило много отдавна, когато животните, също както и хората,..

публикувано на 12.08.18 в 09:05

Камъните от Ардър

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131102_Istoria na izkustvoto.mp3 В началото на миналия век, при реставрация на стара църква в град Ардър, Швеция, работниците откриват големи каменни блокове с нарисувани фигури и надписи. Рисунките са сцени от скандинавската митология – на един от тях е изобразено как богът на мълниите и гръмотевиците, Тор, пие вино от..

публикувано на 10.08.18 в 09:30

Приказки за звездите в „Ранобудно петленце“

Когато богът на слънцето свърши дневният си път и се спусне към прекрасния си дворец, за да си почине, по небето тръгва с колесница, запрегната с черни коне, богинята на нощта Нукта. Идва и луната в своята дълга бяла дреха с лунен сърп на челото, а край нея се тълпят звездите – младите синове на богинята Зора, които рисуват фигури и разказват истории…..

публикувано на 05.08.18 в 08:35

Внимание! Чифтояди в Детското.БНР!

За тези от вас, които са проспали някое и друго неделно детско предаване, сме подготвили повторения с любими наши гости и герои. Тази неделя, на 5 август, ще ви срещнем отново с чифтоядите ! Те имат огромен апетит. Идват чак от Чехия и са герои на чешкия автор Павел Шрут. Ще ви запознаем и с техния художник Галина Миклинова, автор на илюстрациите на..

публикувано на 04.08.18 в 08:30
Чиченица (в превод от езика на маите – „в устата на кладенеца на Ица“) е бил политически и културен център на маите в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

Пернатият змей от Чиченица

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131026_Istoria na izkustvoto.mp3 В деня на пролетното равноденствие, още преди изгрев слънце, тълпи от хора се събират край пирамидата Кукулкан в древния град на маите Чиченица, за да наблюдават чудото на Пернатия змей. Щом слънцето се покаже на небето, странна зигзаговидна сянка сякаш пропълзява в четирите краища на..

публикувано на 03.08.18 в 10:35

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

Фокус – мокус! Според Вас какво се случва, когато фокусниците объркат магиите? Тази събота, на 4 август, ще си говорим за илюзионното изкуство, за най-прочутите фокусници и за най-старите фокуси. Ще останем на вълшебни честоти, за да Ви запознаем с един господин. Неговото име е Колбаба. След това ще тръгнем по стъпките на цивилизацията, за да научим защо..

публикувано на 03.08.18 в 08:30

Индиански приказки в „Ранобудно петленце“

В края на юли и началото на август в „Ранобудно петленце“ сме Ви подготвили няколко приказки на коренното население на Северна и Южна Америка – индианците. В понеделник, на 30 юли , се събудете с немската легенда „Раковината на изобилието“, в която се разказва как някога рибарите изловили всичката риба в Северно море. Много отдавна на морския бряг..

публикувано на 29.07.18 в 08:35