Eмисия новини
от 20.00 часа

Легендата за свети Христофор

| обновено на 27.04.18 в 10:35
Останки от старата крепост, изградена от дялани камъни, под главния площад на Санта Крус де Тенерифе.
Снимка: es.wikipedia.org/Enrique Castrillo Núñez

На остров Тенерифе, в тунел под главния площад на Санта Крус де Тенерифе, се пазят останките на няколко стени от стара крепост, изградена от дялани камъни, без спойка. Крепостта е завършена през 1577 г. и носи името на св. Христофор. Това съвсем не е случайно: тя се намира на остров, а св. Христофор се смята за покровител на пътешествениците и е свързан с водата.

Според легендата, св. Христофор бил висок повече от два метра, имал страшен вид и искал да служи на най-могъщия владетел. Отишъл при краля, за когото казвали, че е най-могъщ, но веднъж някой споменал дявола и кралят се прекръстил. „Щом кралят се страхува от дявола, значи дяволът е по-могъщ от него“ – решил св. Христофор и тръгнал да търси дявола. По пътя срещнал разбойници и един от тях се представил за дявола. Св. Христофор останал да му служи, но скоро разбрал, че дяволът се страхува от Христос. И така, св. Христофор напуснал разбойниците и тръгнал да търси Христос. Скоро срещнал един монах и монахът му казал, че може да служи на Христос, като пренася хората през една буйна река, където пътниците често загивали. Така светецът се заселил на брега на реката. Не щеш ли, един ден при него дошло дете и помолило да го пренесе на другия бряг. Светецът го сложил на раменете си и влязъл във водата. Изведнъж реката се разбушувала, а детето ставало все по-тежко. Едва когато излезли на брега, детето му казало, че е Синът Божий и носи цялата болка на света, затова е толкова тежко.
Моряците, които спирали на остров Тенерифе, носели със себе си малки изображения на светеца. Те вярвали, че крепостта, наречена на него, е сигурна защита от всякакви бедствия и врагове.

Още за старата крепост, за кралските градини на Алкасар де Севиля и за мадригалите на композитора Филипе Вердело, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Още от
сюйхуа - китайска живопис с игла

Живопис с игла

публикувано на 19.12.18 в 12:59

Какво всъщност са "падащите звезди"

публикувано на 24.08.18 в 08:30

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

публикувано на 03.08.18 в 08:30
Замъкът Предяма, Словения

Словенският Робин Худ

публикувано на 30.05.18 в 11:05

Механичните играчки

обновено на 11.05.18 в 15:27
 Старият Томас е един от символите и пазителите на Талин.

Пазителят на Талин

публикувано на 02.05.18 в 09:00
Всички новини в Култура: днес | вчера

Най-четени