Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И.д. премиерът на Армения предложи предсрочни парламентарни избори

Опозиционният лидер Никол Пашинян говори на поредния протест днес в Ереван.
Снимка: Ройтерс

Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Карен Карапетян предложи днес да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори, за да се сложи край на политическата криза, предаде БТА.

Малко по-късно президентът Армен Саркисян обяви, че започва консултации с парламентарни и непарламентарни сили, за да се търси изход от кризата.

Според Карапетян е възможно изборите да бъдат спечелени от опозиционния лидер Никол Пашинян. „Сегашната ситуация е безизходна. Пашинян казва, че временен премиер трябва да стане кандидат от народа, тоест той. Аз поисках президентът на страната да се посъветва с политическите сили и да насрочи нови парламентарни избори. Ако гражданите на Армения поискат да изберат Пашинян, тогава той ще стане премиер на страната“, заяви Карапетян.

Серж Саркисян, който преди това беше президент на Армения десет години, подаде оставка като министър-председател в понеделник след продължили почти две седмици протести заради обвинения, че е манипулирал конституцията, за да се задържи на власт. Въпреки еднаквата фамилия той няма роднинска връзка със сегашния президент.

Пашинян, който спомогна за оставката на Саркисян, каза, че е готов да стане премиер и че ще продължи натиска върху управляващия елит, докато той не се съгласи на истинска промяна.

Привърженици на опозиционния лидер се събраха днес на Площада на републиката в Ереван за демонстрация. По-рано Пашинян призова за акции на гражданско неподчинение днес.

Арменската полиция започна да приближава центъра на столицата след началото на протеста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени