Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алис Андершен – една нетипична героиня

Писателката Турюн Лиан
Снимка: literaryfest.org

Алис Андершен е срамежливо момиче, което най-много мрази вниманието на околните. Ето защо се радва, че ще играе задните крака на коня в представлението за края на учебната година.  Алис е само статист - резервна принцеса. За нея не е чак толкова тежък удар това, че й се налага да научи главната роля в „Принцесата, която никой не можел да наддума“ като заместничка на самоуверената и амбициозна Хелене. И все пак се случва точно това, от което Алис се е страхувала - тя трябва да изиграе ролята, когато Хелене пада и получава мозъчно сътресение. Алис трябва да се изправи пред страховете си и напрежението се напластява до самия финал на книгата.
„Резервна принцеса“ се превръща в голям скандинавски хит и печели Националната награда за детска литература на Норвегия („Браге“), а авторката Турюн Лиан, която освен писател е и сценарист, и режисьор, е отрупана с много отличия за кино и литература. Освен детска писателка, Турюн Лиан е и кинорежисьорка и сценаристка. Първата й книга излиза през 1988 г. и е удостоена с най-голямата награда за дебют в родината й – „Тарей Весос“.
Дали Алис, главната героиня на „Резервна принцеса“ е образ съзнателно търсен за да се различава от персонажите в повечето детски книги или по някакъв начин прилича на сама Турюн Лиан?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени