Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на регион Мадрид подаде оставка след кадри за кражба и скандал с диплома

Кристина Сифуентес обявява оставката си на пресконференция в Мадрид.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативният премиер на регион Мадрид Кристина Сифуентес подаде днес оставка след обвинения, че е фалшифицирала дипломата си за магистър и заради появата на видео от 2011 г., показващо, че е крала в магазин, предаде Би Би Си. Тя осъди личната атака с пускането на старото видео, което показва как предава неща от чантата си на охранител в супермаркет. Твърди се, че взела крем срещу бръчки, струващ 40 евро.

Сифуентес (53 г.) се отказа миналата седмица от дипломата си за магистър по право, след като се оказа, че два подписа върху документа са фалшифицирани.

Кристина Сифуентес е влиятелен политик в консервативната Народна партия и бе подложена на натиск от опозицията да подаде оставка след този случай, а днешното видео изглежда ѝ дойде в повече.

Сифуентес заяви на пресконференция днес, че е планирала да подаде оставката си идната седмица, но последното развитие на събитията ускорило нещата.

„Всички мои действия, целият ми живот бе поставен под въпрос“, каза Сифуентес, твърдейки, че е жертва на масов линч. Тя нарече вземането на крема „неволна грешка". След като го платила, я пуснали.

Скандалът с дипломата избухна миналата седмица, като новинарски сайт обяви, че Сифуентес не ходила на лекции и пропуснала изпити. Тя отрече това да е вярно и заплаши да съди изданието, като публикува дипломата, получена след следване в периода 2011-2012 г. в мадридския университет „Крал Хуан Карлос“.

Вузът също пострада от скандала, като деканът на факултета по право бе отстранен от длъжност, след като първоначално подкрепи Сифуентес. Преди това заместник-деканът подаде оставка в протест срещу фалшифициране на подписа ѝ в дипломата.

В регион Мадрид живеят 6,5 млн. души, а той обхваща и испанската столица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна