Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без инвестициите за Световното първенство по фурбол Русия нямаше да отбележи икономически растеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента не би трябвало да има какъвто и да е икономически растеж в Русия без инвестициите, генерирани от подготовката за Световната купа по футбол през 2018-а година, съобщи в сряда високопоставен държавен служител, цитиран от агенция Ройтерс.

Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович посочи, че Световната купа по футбол, която ще се проведе от 14-и юни до 15-и юли тази година, е допринесла с 867 млрд. рубли (или с около 1%) за руския брутен вътрешен продукт (БВП) в рамките на последните пет години (от 2013-а до 2018-а година).

"Един процент е определено много сериозен, критично важен принос за развитието на нашата страна. Мога да кажа, че без Световната купа, в момента нямаше да имаме икономически растеж", заяви той пред репортери.

Ройтерс обаче напомня, че повишението на БВП все още не е достигнало правителствената цел от 2%, като в същото време президентът Владимир Путин е подложен на все по-голям натиск, за да съживи стагниращата икономиката на страната и да успокои притесненията на избирателите за спад в техния жизнен стандарт.

В изследване, представено от Аркадий Дворкович и от официални представители на местния организационен комитет за Световната купа в Русия, се посочва, че направените разходи за инфраструктура за турнира може би ще добавят ежегодно между 150 до 210 милиарда рубли към руския БВП в рамките на следващите пет години (между 2,4 млрд.и 3,4 млрд. долара).

Тези прогнози изглеждат в противовес с изявление на Руската централна банка, според което Световното първенство по футбол ще даде много малък тласък на руската икономика, но в същото време тя предупреди, че турнирът може да доведе до увеличаване на потребителските цени и респективно на инфлацията в страната.

По-рано тази седмица електронното издание Versia.ru прогнозира, че Русия няма да спечели нищо във финансово отношение от Световното първенство по футбол и дори ще излезе на загуба.

Междувременно руските власти вече назоваха и хотелите, които са се възползвали неправомерно от предстоящата Световна купа, увеличавайки драстично цените на нощувките, като при някои от тях това повишение достигна шокиращите 5000 процента (50-кратно вдигане на цените на нощувките).

Според руския вицепремиер Дворкович въздействието върху инфлацията от предстоящото световно първенство по футбол ще бъде слабо. "Що се отнася до инфлацията, няма да има значителен ефект. Инвестициите, които бяха направени, са продуктивни инвестиции, така че те не създават инфлационен натиск върху потребителските пазари и цени", посочи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени