Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава се нов напрегнат ден за инвеститорите на Уолстрийт

Пазарите на акции на Уолстрийт се намират под натиск от продажби с оглед на продължаващото нарастване на доходността на американски държавни облигации. След като вчера доходността на 10-годишните дълги книжа проби над важната бариера от 3% за пръв път от януари 2014-а година насам, днес тя вече нараства към нов 4-годишен връх от 3,032% с поглед към ключовия бивш 7-годишен връх около 3,041% от 2-ри януари 2014-а година.

Това парира първоначалния леко позитивен старта на търговията на Уолстрийт, като и трите основни фондови индекса отново се оцветиха в червено. Индексът DJIA се понижава с около 150 пункта (понижение с 0,63%), след като във вторник се раздели с над 400 пункта, докато индексът S&P500 се понижава с 0,58%, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,91%.

От началото на годината индексите DJIA и S&P500 вече са на загуби съответно от 3,3% и от 2%, като днес има риск и технологичният индекс Nasdaq да заличи всички свои печалби през първите четири месеца на 2018-а година, тъй като се търгува с едва 0,5% над неговите нива от 2-ри януари.

                                                                                                                                        Графика на индекса DJIA

Снимка

От техническа гледна точка основните фондови индекси се намират недалеч от важни нива на подкрепа, като DJIA е едва с 0,9%, а S&P500 - с 0,3% над техните 200-дневни пълзящи средни. Евентуален пробив и тяхно затваряне под 200-дневната пълзяща средна ще бъде допълнителен негативен сигнал за поведението на Уолстрийт и може да провокира още по-агресивна вълна от продажби на акции.

Всичките 11 секторни индекси на S&P500 също са оцветени в червено, като най-солидни загуби има при акциите на индустриалните, енергийните и технологичните компании.

По-добро поскъпване с около 2% отчитат единствено акциите на Boeing Co., след като водещата самолетостроителна компания представи доста по-добри от очакваното финансови резултати за първото тримесечие на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна