Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания залови рекордните близо 9 тона кокаин

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Сойдо (в средата) стои до пратката от 8,74 тона кокаин, скрита в контейнер с банани от Колумбия и открита в испанското южно пристанище Алхесирас.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 9 тона кокаин залови полицията в Испания. Дрогата е била скрита в пратка с банани от Колумбия. Това е европейски рекорд за наркотици, намерени в корабен контейнер.

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Сойдо съобщи, че са арестувани шестима души - четирима в Испания и двама във френския град Лион.

„Това е най-голямата заловена пратка наркотици в нашата страна за всякакъв вид транспорт. Операцията може да служи за пример с перфектната координация и сътрудничество между службите и институциите, които се борят срещу трафика на наркотици, както на национално, така и на международно ниво“, каза още министърът.

Наркотикът е бил укрит на борда на товарен кораб, който миналата неделя акостирал в южното испанско пристанище Алхесирас, след като тръгнал от колумбийския порт Турбо.

Кокаинът бил разпределен в над хиляда щайги с банани, а някои пакети били надписани с етикети „Айфони“.

Фирмата вносител на бананите била под наблюдение и благодарение на това била открита подозрителната пратка.

С общо 101 милиона тона обработени товари през 2017 г., Алхесирас е най-голямото испанско товарно пристанище и главен вход за кокаина в Европа.

През януари властите заловиха там 6 тона кокаин, изпратен от картела Меделин в Колумбия, също скрит в контейнер с банани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!