Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждането на еврото в България – тема на два големи форума в София

Борисов: В рамките на година може да постигнем успех за "чакалнята за еврозоната"

Станишев: Еврозоната е ядрото на ЕС, ако сега не направим първата крачка за присъединяване, завинаги ще останем в периферията

| обновено на 26.04.18 в 13:09
Сергей Станишев и Бойко Борисов по време на дискусия „България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“
Снимка: БГНЕС

"В рамките на година България може да постигне успех за членство в ERM II". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусия, посветена на членството на България в еврозоната и приемането на еврото като валута.

"Това, по което с Европейската комисия работим в момента, е да се подготвят документите, да ги внесем, да имаме пътна карта до един месец. Сутринта това се разбрахме с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите Домбровскис и мисля, че оценките, които получаваме навсякъде и като критерии, ние абсолютно сме ги покрили – четири от петте, защото петият е формален. Ние сме във валутен борд. И пътна карта, и като тръгнем, за да сме сигурни, че ще се свърши и ще е с положителен успех".

"България не трябва да изпуска момента за кандидатстване в механизма, предхождащ еврозоната - ERM II". Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в рамките на форума. "Еврозоната е ядрото на Европейския съюз и ако сега не направим първата крачка за присъединяването към нея, ще останем завинаги в периферията", заяви Станишев и допълни:

"Ако сега изпуснем момента да направим първата крачка – членство в ERM II, рискуваме да се отложи този процес неопределено, тъй като 2019 година предстоят избори за Европейски парламент, предстои комисия, нова Европейска комисия, и никой не знае как политическата конюнктура ще се промени". Станишев подчерта, че има политически и обществен консенсус за приемането на еврото.

"77 процента от българите изразяват съгласие с твърдението, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира във всички ключови формати на Европейския съюз - Шенген, еврозоната, областта на отбраната и сигурността и опазване на външните граници".

На трибуната излезе и финансовият министър Владислав Горанов, който обяви, че иска да разбие няколко мита около влизането в еврозоната. Първият е за непостижимия ценови шок. Според Горанов промените в цените ще бъдат "пренебрежими", както се е случило и с деноминацията на българския лев.

България заяви намерение до края на Българското европредседателство да бъде подадена молба за членство в обменно-валутния механизъм ERM II, известен у нас като "чакалнята за еврозоната". Страната ни отговаря на всички числови критерии за влизане във валутния съюз, но неведнъж сме предупреждавани, че икономиката ни не е готова за подобна крачка. Така нареченото "сближаване на икономиките" е критерий, посочван нееднократно от Европейската централна банка. Нейната последна дума - плюс одобрението на страните, въвели еврото и участващи в механизма, предхождащ еврозоната, са необходими за тази първа много важна крачка към валутния съюз. Практически това означава одобрение от Европейската централна банка, Дания, която е в ERM II и на страните от еврозоната.

Председателят на Международното европейско движение Ева Майдел за това колко е важно да станем член на еврозоната: "За мен, като убеден проевропеец, особено важно е България да си дава ясна сметка, че нашето европейско бъдеще зависи все повече от процесите, които текат в еврозоната, в ядрото на ЕС, което се случва сега. Много често говорим, че България е готова да влезе в чакалнята на еврозоната, че сме изпълнили критериите и точно затова самото присъединяване към ERM II е въпрос на политическо решение. От друга страна обаче трябва да си дадем сметка, че през последните 10 години няма приет нов член ERM II, а Европейската централна банка отдавна е осъзнала, че влизането във валутния разменен механизъм е най-резултатният инструмент за контрол".

Подробности чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!