Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане МК

Докато се направят тези реформи.., тези музикални състави просто няма да ги има, коментираха от радиосдружение „Подкрепа“

| обновено на 26.04.18 в 18:26
Генералният директор на БНР Александър Велев (в центъра) изрази солидарност с протестите на творците, които започнаха в началото на седмицата.
Снимка: Ани Петрова

Музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане Министерството на културата. Това предложи председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова на проведеното днес заседание на комисията по културата и медиите, която обсъди проблема с ниските заплати на музикантите. Решено е контактни групи  да обсъдят предложението за реформа.

Премиерът Бойко Борисов определи по-рано протестите на служителите на БАН и съставите на БНР като "безпочвени" и подчерта, че е важно да се работи добре с бюджетите на държавните институции.

На заседанието в парламента председателят на комисията Вежди Рашидов призова да се търси общо решение, с което да се излезе „от този дяволски кръг“. „Но решението не е само да викаме „Дайте пари“, а решението е да се намери формула, по която да вземем пари“, каза той.

За участие беше поканено и ръководството на БНР.  Генералният директор на Националното радио Александър Велев коментира: 


"Може би това е въпрос на законодателна промяна. Ако има делегирани бюджети, това пък означава, че нашите състави трябва да правят много повече концерти и трябва да извършват концертна дейност, а пък тяхната работа е да записват. Така че, както предложи и председателят на комисията Вежди Рашидов, ние ще седнем с представители на комисията и наши представители, ще обсъдим въпроса и ще видим кое е приемливо и кое е възможно. Важното е, което е резултатът от тази среща, че се повдигна въпросът за съставите"


Генералният директор на Радиото  припомни и предисторията на проблема - как миналата година е поискано увеличение в проектобюджета на БНР, в което е предвидено увеличение на заплатите на музикантите в музикалните състави. Но в приетия бюджет за тази година няма предвидени такива средства.

„Това очевидно изкара музикантите на улицата да протестират. Позицията на БНР е че такова увеличение трябваше да има. Ние не го получихме и естествено се съобразяваме с държавния бюджет такъв какъвто е“, каза Александър Велев. „Ваша воля е, и воля на правителството е, дали е възможно да се коригира бюджетът, да са увели заплащането и да бъде по-достойно заплащането на музикалните състави“, добави той.

„Мисля, че докато се направят тези реформи, за които говори г-н Рашидов, и стратегията, за която говорят другите негови колеги, тези музикални състави просто няма да ги има“, коментира председателят на радиосдружение „Подкрепа“ Атанас Карафезлиев. „Това, което обсъждате вие, е за делегирани бюджети в бъдещо време. А те за БНР са неприложими… Ние записваме музика на българските композитори… Ние правим музика, която да възпитава. Ако ние изпълняваме комерсиална музика, за да можем да се облагодетелстваме от някакъв делегиран бюджет, ние сме загубени“, каза той.

Творците от музикалните състави на БНР протестираха три поредни дни с искане бюджетът на обществената медия  за съставите да се увеличи, за да може възнагражденията им да се повишат с 50%.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ зам.-председателят на парламентарната комисия професор Станислав Станилов каза по-рано през деня, че „заплатите наистина трябва да се увеличат, въпросът е как“.

„Първият начин е вътрешният – с реорганизация и реформа в самото Радио, което не значи съкращения. След това трябва да се види какво може да се направи допълнително към бюджета, което е много трудно, тъй като трябва да се реорганизира целият бюджет. Най-сетне, може извънредно да се отпуснат пари. Това става с решение на Министерския съвет. Може би бюджетарите ще предложат и други възможности, но да видим как ще мине изслушването“, каза Станилов.

„Комисията има желание. Въпросът е, че комисията не може да отпуска пари. Може да препоръча на онези органи, които разполагат, които оперират със средствата – Министерство на финансите, бюджетната комисия и т.н.“, добави депутатът от парламентарната група на „Обединени патриоти“.

"В българската култура има гилдии, които са почти забравени и заплатите им не са увеличавани от много години", коментира Станилов, който изтъкна, че неколкократно е предлагал да бъде увеличаван бюджетът за култура в държавата, но предложенията винаги са били отхвърляни. Според него присъствието на Менда Стоянова на заседанието е важен знак.

От „Обединени патриоти“ са  готови да подкрепят предложение за актуализиране на бюджета, изтъкна той, но уточни: „Зависи каква е актуализацията, зависи докъде може да стигне и т.н. Това са сложни въпроси. Едно добро желание и едно добро отношение не е достатъчно“.

Интервюто с проф. Станислав Станилов и обобщения репортаж на Мария Костова чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна