Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Гръцките вестници коментират срещата между премиера Алексис Ципрас и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес в Атина

Акценти по време на разговорите ще са преговорите между Гърция и нейните кредитори по финализиране на последната спасителна програма и излизането на страната на пазарите, отбелязва "Катимерини". Според изданието срещата се оценява като акт на висока символика за подкрепа от страна на Еврокомисията в рамките на усилията за оттегляне на Гърция от спасителните програми след осем години на криза. Юнкер идва в Атина ден преди неформалната среща на Еврогрупата утре в София. На нея се очаква гръцкият финансов министър да представи стратегия за развитието на Гърция след излизане на страната от надзора на кредиторите.

Според Вестник "Контранюз" на срещата финансовите министри от еврозоната ще обсъждат критичните глави от споразумението за окончателно излизане на Гърция от епохата на меморандумите, а европейските институции ще информират за напредъка, който страната е постигнала. На този фон пък Гърция ще представи своята стратегия за развитие след края на тази програма, допълва изданието.

А македонските вестници коментират вчерашната среща във Виена на министрите на външните работи на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров с посредника от ООН по въпросите за името на Македония Матю Нимиц.

Гръцката страна направи отстъпки и е "стигнала до средата на моста", а сега е време и Бившата югославска република Македония да направи необходимите стъпки за постигане на споразумение, заяви преди началото на разговорите говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос, цитиран от вестник "Нова Македония". Изданието цитира македонския премиер Зоран Заев, който изрази увереност, че творческият подход на двамата външни министри и техните екипи ще доведе до конструктивни решения на проблема, а той и гръцкият му колега Алексис Ципрас ще ги подкрепят и насърчават.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!