Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес влиза в сила забраната за туристи на филипинския остров Боракай

Опустелият филипински остров Боракай
Снимка: БТА

От днес филипинският остров Боракай е затворен за туристи за период от 6 месеца. Причината - островът се е превърнал в "помийна яма" заради замърсяване с отпадни води, които се предполага, че се изхвърлят от местните хотели. 

Именно заради прекомерната туристическа експлоатация, в началото на месеца филипинският президент Родриго Дутерте разпореди затварянето на острова за почистване и съхранение на местната природа. За целта ще бъдат разрушени голяма част от постройките, намиращи се по крайбрежните зони, както и ще бъдат ремонтирани и обновени дренажните съоръжения, а също и почистени всички плажни ивици. 

"Боракай е тъжен и безжизнен сега. Улиците са празни, както и плажовете. Няма почти никой никъде",смята Лигая Пелайо, която е сред доброволците, които от днес започнаха събирането на боклуци по плажа под погледа на полицията, която следи за туристи, не успели да напуснат острова преди забраната. Достъпът е ограничен - могат да влизат само държавни служители, акредитирани журналисти и наемни работници.

Решението обаче, застрашава начина на живот на хиляди хора, които работят в туристическия бранш на Боракай. За тях остава само утехата, че са като жители на острова в рамките на половин година ще са единствени, които ще могат да се наслаждават на белите пясъчни плажове на Филипините.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени