Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиодрама от северните ширини в 3 неделни нощи

БНР Новини

Програмата на Радиотеатъра след полунощ през тази и следващите две недели ще ви представи една пиеса, чиято радиоверсия е направена във формата на сериал от 3 епизода през 1997 г., като преводът от английски и адаптацията е на режисьора Илия Атанасов, а постановката – на режисьора Юри Статков. „Ние, убийците“ на Гудмундур Камбан е една от много малкото на брой аудиопродукции във фонда на Радиотеатъра, идващи от толкова северни ширини. От Исландия.

Гудмундур Камбан, чието цяло име е Gudmundur Jonsson Hallgrimsson Kamban е един от най-знаменитите исландски драматурзи и писатели за 20 век. Роден е през 1888 г. и на 22-годишна възраст отива в Дания, където прекарва по-голямата част от живота си. Учи философия и литература в университета в Копенхаген, но напуска скоро тези свои занимания, за да се обърне към драмата, която била и щяла да бъде най-големият му артистичен интерес. Написва първата си пиеса Hadda Padda през 1912 г., но чак две години по-късно тя е публикувана. Известният датски литературен критик Георг Брандес похвалил Hadda Padda, която е била добре приета в цяла Скандинавия. Хада Падда е прякорът на едно младо момиче, страстно влюбено в момче на име Инголфур. Инголфур обаче се влюбва в по-малката сестра на Хада Падда. За да отмъсти на Инголфур, Хада Падда се самоубива пред очите ѝ. В пиесата „Ние, убийците“, създадена през 1920 г. Камбан комбинира историята за една страстна любов с острото си чувство за социална критика, но успява да постигне и грижливо изследване на психологическите състояния на главната си героиня в духа на Стриндберг и Ибсен.

С помощта на актьорските гласове на Петя Силянова, Илия Добрев, Чавдар Монов, Катя Зехирева, Мая Бабурска, Малин Кръстев и Майя Динева, ще ви представим едно аудио доказателство за ценността и дълбочината на характерната за северните територии радиодрама и радиофонична култура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени