Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50% от жителите на Кишинев подкрепят обединение на Молдова с Румъния

Петдесет и пет процента от жителите на Кишинев искат Република Молдова да се обедини с Румъния, докато 45 на сто са против, сочат данни от анкета, предаде БТА.

Близо 80 хиляди души на възраст над 18 години са участвали в социологическото проучване в столицата на Молдова в периода 1-19 април. Отговорите са били събрани онлайн, чрез посещения по домовете и в специални шатри в няколко сектора на Кишинев. Резултатите бяха представени в сряда от обществената асоциация Европейски социално-политически център, съобщи румънската редакция на Радио Франс Ентернасионал.

Те сочат, че 21% от участниците в допитването говорят руски език, като 31% от тях подкрепили идеята за обединение на Молдова и Румъния. Говорещите румънски език били почти 80% от анкетираните, като от тях 62% подкрепили обединението.

Социологът Андрей Думбръвяну заяви, че резултатите от анкетата показват, че процентът на привържениците на идеята за обединение расте. Той сподели, че много от жителите на Кишинев и предградията са отказали да участват в допитването.

„В този период в социалните мрежи се появи изображение с обесен човек, на чиито гърди пише „обединение“. Ние разбираме защо се прави това. За да уплаши хората да не приемат идеята за обединение“, заяви социологът.

Макар това проучване да показва, че мнозинството от жителите на Кишинев подкрепят идеята за обединение, барометърът на общественото мнение – анкета, направена в цялата страна от Института за обществена политика, показва друга картина.

Според проучването в края на 2017 г. при евентуален референдум 56% на сто от молдовците биха гласували против обединение на Молдова с Румъния, а само 22% биха го подкрепили.

Молдова е била част от Румъния до 1940 г., когато е била анексирана от Съветския съюз. През 1991 г. Молдова обяви независимост. Около 80% от 4-милионното население на Молдова е с румънски корени. В двете страни има партии и организации, които подкрепят идеята за обединение на Румъния и Молдова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна