Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължа да поскъпва, след като Макрон не успя да убеди Тръмп за ядреното споразумение с Иран

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните фючърси продължават да поскъпват, макар и по-предпазливо, по време на търговията в четвъртък, тъй като инвеститорите игнорират растящите американски седмични запаси на суров петрол и се фокусират предимно върху все по-голямата вероятност, че САЩ ще възобнови икономическите си санкции спрямо Иран.

Юнските фючърси на американския лек суров петрол поскъпват с 0,25% към 68,26 долара за барел, а тези на петрола сорт брент - с 0,43% към 74,40 долара за барел, след като в края на търговията в сряда те се повишиха съответно с 0,5% и с 0,2% в резултат на все по-засилващите се притеснения, че САЩ ще се откаже от ядреното споразумение с Иран и ще възстанови санкциите си спрямо третия по-големина производител на петрол в рамките на ОПЕК.

Повод за тези опасения даде изказване на френския президент Еманюел Макрон след края на неговата тридневна официална визита в САЩ, в което той посочи, че не е успял да убеди Доналд Тръмп да не се оказва от иранското ядрено споразумение. Това засилва вероятността, че до 12-и май - крайния срок, в който САЩ трябва да реши дали да продължава да подкрепя международното споразумение от 2015 година относно ядрената програма на Иран, американската администрация ще се оттегли от споразумението. Това от своя страна вероятно ще доведе до възстановяване на икономическите санкции спрямо Техеран и до нови проблеми с петролното производство в ислямската република, което допълнително да ограничи и без това свиващото се предлагане на черното злато в глобален план.

Именно тези опасения стоят в основата на рязкото поскъпване на петрола през последните седмици, като във вторник (24 април) фючърсите на американския лек суров петрол и тези на петрола сорт брент поскъпнаха за кратко към нови три и половина годишни върхове съответно от 69,38 и от 75,47 долара за барел (най-високо цени от ноември 2014 година насам).

В същото време инвеститорите на пазарите на суровини сякаш игнорират оповестените в сряда данни на Енергийната информационна администрация (EIA), които отчетоха изненадващ ръст с 2,2 млн. барела до 429,74 млн. барела на складовите запаси на суров петрол в САЩ за седмицата до 20 април. По този начин петролните запаси са вече с почти 10 млн. барела над техните осреднени петгодишни нива.

EIA също така посочи, че американското производство на суров петрол е нараснало през последната седмица с цели 46 хил. барела на ден, достигайки 10,59 млн. барела дневно. Това представлява увеличаване на добивите с повече от 25% спрямо нивата от средата на 2016 година, като последните данни на EIA потвърждават, че САЩ вече задминаха трайно Саудитска Арабия, изоставяйки единствено от Русия, която добива петрол, равняващ се на почти 11,0 млн. барела дневно.

Растящото петролопроизводство в САЩ представлява единствена спирачка пред едно още по-рязко поскъпване на черното злато в световен план на фона на свиващото се производство при засилващо се потребление. ОПЕК и ключови съюзници на картела като Русия продължават да спазват споразумението за съкращаване на производството с около 1,8 млн. барела на ден. В същото време петролните добиви във Венецуела, която е важен член на ОПЕК, продължава да намаляват. От нива около 2,5 млн. барела на ден в началото на 2016 година те вече се свиха към около 1,5 млн. барела с оглед на икономическата и политическата криза в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна