Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Одобряваните от КЕВР сделки в енергетиката да бъдат по прецизирани с подзаконов акт критерии

Приетите днес промени в Закона за енергетиката с допълнителни правомощия на КЕВР няма да повлияят на сделката за ЧЕЗ, потвърди Добрев

Снимка: БГНЕС

Приетите днес окончателно промени в Закона за енергетиката с допълнителни правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране няма да повлияят на сделката за ЧЕЗ,  заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ. Той препоръча с подзаконов нормативен акт да се изчистят неяснотите около увеличените правомощията на КЕВР да разрешава подобен тип сделки:

"Аз не съм сигурен и трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно, всъщност договорът с "Инерком" счита ли се за приключен, или той е сключен януари, но трябва да мине плащането. Струва ми се, че юристите дори се колебаят по тази тема. 

Ние даваме тези правомощия на регулатора, но не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които регулаторът ще преценява кога да одобрява и кога да не одобрява една сделка. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт, но при положение че не са в закона, а ги оставяме до голяма степен на преценката на регулатора какви да бъдат тези критерии", коментира Делян Добрев. 

Според приетите законови промени, КЕВР ще може да контролира сделки за над 20 % от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества. 

Одобряваните от КЕВР сделки в енергетиката да бъдат по прецизирани с подзаконов акт критерии

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени