Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев: Еврозоната е част от стратегическите перспективи на България

Валдис Домбровскис и президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно да се случи без присъединяване в бъдеще към еврозоната. Това не е въпрос на желание, а цел, която трябва да се постигне на основата на реална подготовка и извървян път". Това заяви президентът Румен Радев на среща със заместник-председателя на Европейската комисия за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, съобщи прессекретариатът на президента. 

Държавният глава е посочил, че страната ни се нуждае от ясен план за действие, от анализ на поетите ангажименти, както и от оценка на риска от въвеждането на еврото. 

Румен Радев е отбелязал, че за българите би било полезно да се запознаят с опита на други европейски държави, преминали по същия път: "Важно е, без въпросите да се политизират, да има обективна информация как еврозоната ще повлияе върху темповете на икономическо развитие и в каква степен това би помогнало за изравняването на жизнения стандарт на българските граждани, с този на гражданите на други държави членки", е посочил президентът.

Валдис Домбровскис е заявил, че има механизми, които страната ни може да приложи за мониторинг на цените, така че да се избегне спекулативното им увеличаване. За гладкото протичане на процеса на присъединяване Европейската централна банка е предложила проект на Пътна карта, която очертава основните етапи на процеса, до присъединяването на България към валутния механизъм ЕРМ 2, предхождащ членството в еврозоната.

През последните две десетилетия България постигна положителни резултати във фискалната си стабилност след въвеждането на валутния борд, а страната ни е покрила финансовите изискванията за приемане в Европейския валутен механизъм, е било отбелязано на срещата. "Осъзнаваме, че решението за приемането ни в еврозоната зависи от Европейската централна банка и от страните-членки, но във вътрешноикономически план е необходимо да се работи за повишаване на доходите", е подчертал Румен Радев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна