„Утре“ – изложба на Веселин Начев

Довечера с това заглавие в галерия „Стубел“ ще бъде открита новата изложба на Веселин Начев. Художникът е роден през 1958 г. в Бургас. Завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия при проф. Иван Кирков. Сам се определя като „репортер“ в картините си, защото запечатва всекидневието в тях, стремейки се да открие красота и в най-обикновения ден, да открие красота дори и в грозното. Ето какво пише за него Филип Зидаров: „Такива произведения рядко поставят ясни въпроси или дават категорични отговори, но винаги ни карат да мислим и преживяме интерпретираните от тях и в тях действителности.“
Веселин Начев има над 20 самостоятелни изложби и редица награди – български и международни. Защо последната му изложба е озаглавена така и какво ще се случи „Утре“, ще откриете сред картините му в галерия „Стубел“.Още от категорията

"Години любов" – нова книга за Невена Коканова

"Години любов" – така се казва втората книга на Георги Тошев, посветена на Невена Коканова. На 12 декември се навършват 80 години от рождението на голямата актриса. "Личности като Невена Коканова не могат да бъдат разказани само в една книга. Коканова трябва да бъде доразказвана на новите поколения. Открих нови свидетелства за този необикновен живот и..

обновено на 13.12.18 в 11:19
Ученици от великотърновското училище „Емилиян Станев“ се записаха в историческите хроники като част от откривателите на древни монети и сечива в крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица.

Млади археолози откриха древни монети и сечива в крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица

Ученици от великотърновското училище „Емилиян Станев“ се записаха в историческите хроники като част от откривателите на древни монети и сечива в крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица. Средношколците са от единствения във Великотърновска област кръжок по археология.  Младите археолози са десетокласници от най-голямото училище в област Велико..

публикувано на 13.12.18 в 10:59

Пловдив ще продължи да е поле за културни изяви на европейско и световно ниво поне до средата на 2021 г.

След месец Пловдив официално ще е европейска столица на културата. Мащабното културно събитие ще бъде открито на 12 януари със спектакъла „Ние сме всички цветове“. Той ще съчетае в себе си музика, светлина и танц, в който участници ще бъдат 1 500 души, а за целта ще бъде построена сцена на 6 нива с тегло 200 тона.         Това е едно от..

публикувано на 13.12.18 в 10:29

Актрисата Димитрина Тенева чества 70-годишен юбилей

Една от емблемите на бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“, актрисата Димитрина Тенева, отбелязва своя 70-годишен юбилей с бенефисен спектакъл. Събитието ще се състои днес от 19 ч., когато зрителите ще могат да я видят в спектакъла “Лес” от А.Н. Островски, дело на режисьора Богдан Петканин. Сред най-запомнящите  роли на..

обновено на 13.12.18 в 10:28

НИМ изпраща богатата археологическа година с изложба

Богата археологическа година изпраща Националният исторически музей. Тя ще бъде закрита с голяма изложба за обекти, съкровища и проучватели през 2018 г. Изложбата ще бъде открита днес и за първи път ще покаже част от стотиците златни и сребърни монети и накити от средновековното съкровище от крепостта Калиакра, открити през лятото. В..

публикувано на 13.12.18 в 10:14
Участниците в литературното матине отляво надясно: Росица Кунева, Ирена Панкева, Божидар Томов, Ангелина Бакалова, Димитрина Кюркчиева, Надя Попова и Елка Няголова.

Къщата на трите момичета

Премиера на три книги ознаменува с неделно матине втората годишнина от създаването на Българския културно-информационен център в София. В литературния празник под наслов „Къщата на трите момичета“ активно се включиха с участието си писателите Христо Славов и Божидар Томов, поетесите Елка Няголова и Надя Попова, композиторът и бард Хайгашод Агасян. А..

публикувано на 13.12.18 в 09:10

Накъде в София

МУЗЕИ Националният исторически музей представя на специална изложба археологическите си открития през 2018 г. - златни и сребърни съкровища, изящни древни предмети и културни ценности. Откриването е от 11.00 ч. МУЗИКА Гала концерт „Незабрава – незабравимите хитова на Тончо Русев“, с участието на Васил Найденов, дует „Ритон“, Силвия Кацарова,..

публикувано на 13.12.18 в 09:00