Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитров: Законът за енергетиката получи разумно и задължително допълнение към лицензионния режим

Валери Димитров
Снимка: БГНЕС

Решението КЕВР да може да контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества е разумно и е задължително допълнение към лицензионния режим, който е установен в Закона за енергетиката. Липсата на такова правомощие на КЕВР е един много сериозен дефицит на закона, необясним. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ проф. Валери Димитров от Съвета по законодателството на Народното събрание.

„Разумно е да се допълни лицензиращата власт на КЕВР, когато става дума за електроразпределителни дружества, и с власт да упражнява надзор върху лица, които придобиват дялово участие със съществено влияние върху дейността на дружеството, защото каква е ползата от това да лицензирате едно юридическо лице, когато нямате контрол върху тези, които могат да дърпат конците и зад кулисите, да се появяват и да изчезват без надзора на Комисията и всъщност да управляват дружеството, без да може Комисията да вземе някакви мерки спрямо тях“, обясни той.

Според Димитров уредбата в Закона за енергетиката е получила логично продължение и вече има по-завършен вид:

„Бих препоръчал на КЕВР да се запознае с опита, с практиката, с критериите, които прилагат БНБ и КФН за много сходни ситуации. Тази надзорна практика те могат да я използват“.

„Новите правомощия, означават и нова отговорност за Комисията, но това е неизбежно. Това е изключително разумно решение и приветствам народните представители, които са гласували за него“, заяви категорично проф. Димитров.

Той определи като голям проблем факта, че електроразпределителните дружества са сформирани като монополни доставчици на услугите на териториален принцип:

„Това за мен е големият проблем на електроразпределението. Това е в противоречие с изискванията на свободния пазар".

Цялото  интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна