Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантите в БНР: Карат ни да се чувстваме излишни

Снимка: Ани Петрова

Ефективен протест на музикантите от симфоничния и народния оркестър, биг бенда и смесения хор на БНР започна на 23 април сутринта през сградата на Радиото на бул. "Драган Цанков" 4. Около 200 души пяха "Върви народе възродени" и изразиха възмущението си от ниското заплащане на висококвалифицирания им труд. В тяхна подкрепа застана и генералният директор на БНР Александър Велев.

Проблемът с ниските заплати на музикантите в БНР бе поставен на разглеждане преди месеци. От началото на март оркестрантите свирят на концертите със сини лентички на реверите. Ръководството на медията постави въпроса за увеличаване на субсидията, за да бъдат увеличени и замразените от години заплати на изпълнителите, които работят под шапката на "Музикална къща БНР".

Във вторник сутринта протестът се измести пред Министерството на финансите, но никой от ведомството не прояви съпричастност. Музикантите от народния оркестър дори посвириха с надежда министър Горанов да ги чуе.

Чуйте в звуковия файл анкета с протестиращи музиканти от съставите на БНР и интервю с Атанас Карафезлиев - дългогодишен водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър и председател на радиосдружение към КТ "Подкрепа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!