Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Мадолев: Все още има притеснения за живота на трите мечетата, намерени край с. Барутин

Снимка: БГНЕС/ Четири лапи

В началото на месец май, трите мечета, които бяха намерени край доспатското село Барутин, ще бъдат изпратени в Център за диви животни в Гърция. Въпреки усилията на органите и на местните хора да намерят следи от изчезналата майка, тя все още не е намерена.

Има голяма вероятност, въпреки че ще бъдат отглеждани в Център в Гърция, след това мечетата да не успеят да се адаптират в дивата среда и да се наложи отново да се върнат при хората, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ ръководителят на екипа гледачи в Парка за танцуващи мечки Васил Мадолев: "Голяма е вероятността. Те са много специфични животни. В природата майката две години ходи с тях и ги научава на всичко необходимо".

Все още има притеснения за живота на мечетата без майка им, каза още той. „Вчера бяха много плахи, въпреки че сме направили така всичко да бъде сведено до минимум – самото помещение да е изолирано, да няма странични шумове. При храненията се скупчваха едно върху друго, бяха много уплашени до вчера. А сега останахме изненадани, когато отворихме вратата. Те си играеха по цялото помещение. По време на храненето едното вече прояви и характер и успя да скъса гумената ръкавица на гледача, под формата на игра, разбира се. Даваме им комбинация от четири млека с много витамини и минерали. Две от мечетата са 3-килограмови, а едно от тях е 1,8 кг., но сега яде най-много, ненаситно е“, обясни Мадолев.

Съвсем скоро се очаква да бъдат готови документите им за Гърция, където ще имат процес на реадаптация около година и половина, след което ще бъдат върнати в природата.

Мадолев обясни, че ако мечетата останат в Парка на танцуващите мечки, ще им бъдат дадени имена.

Цялото  интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна