Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от Еврогрупата ще обсъждат бъдещето на гръцкия дълг на заседание в София

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на реформите в южната ни съседка в замяна на средствата от спасителната програма

Снимка: БГНЕС

Финансовите министри от Еврогрупата ще обсъждат бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София. Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква Гърция да излезе от спасителната си програма по-късно тази година без необходимост от предпазна кредитна линия.

През август приключва третата спасителна програма за Гърция от 2010-та година насам. В гръцката столица, където беше на посещение и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, са убедени, че могат да постигнат споразумение с кредиторите за намаляване на дълга. Именно състоянието на гръцката икономика, възможностите на страната да се справи без нов спасителен план и идеите за опрощаване на част от гръцкия дълг ще бъдат обсъдени от финансовите министри от Еврогрупата. 

По-късно към дискусиите ще се присъединят и останалите европейски финансови министри, за първата серия от работни срещи във формата ЕКОФИН. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на реформите в южната ни съседка в замяна на средствата от спасителната програма за подкрепа на гръцките финанси.  Посещението на Юнкер в Атина се тълкува като символично преди решаващата среща утре на финансовите министри от еврозоната в София. Във връзка с отношенията с Турция беше спомената и неотдавнашната среща във Варна, отбелязва кореспондентът ни в Гърция Катя Пеева.


Повече за настроенията и политическите очаквания в Гърция във връзка с посещението на Юнкер и утрешната среща на ръководителите на финансовите ведомства ще научите от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени