Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава бедственото положение в Тутраканско

Снимка: БГНЕС

Очаква се днес да бъде напълно възстановено електрозахранването на помпената станция при тутраканското село Нова Черна. Блокираната работа на станцията заради авария в електропровод причини заливането на близо 55 хиляди декара земеделски земи в Тутраканска община и община Сливо поле, заради което бе обявено седемдневно бедствено положение в района на селата Старо село, Нова Черна и Цар Самуил. Бедственото положение вече е удължено с 14 дни. 

Пострадали земеделски производители днес стягат протест по пътя за Русе край Нова Черна. Земеделските производители настояват да бъде възстановен авариралия електропровод и трайно да се реши въпросът с отводняването на крайбрежните земеделски земи, като се почистят и отводнителните канали. Златко Бончев, представител на засегнатите от водното бедствие земеделци уточни пред "Хоризонт", че размерът на щетите все още не може да се определи.

Категорично мога да кажа, че няма опасност от заливане на жилищни сгради, увери пред „Хоризонт“ кметът на Тутракан Димитър Стефанов: 

"Нека да успокоим хората - няма опасност от наводняване на сграден фонд, на техника и мисля, че това положение до няколко дни ще се овладее".

Временно за помпената станция е бил доставен електрогенератор, но това не позволява тя да работи с пълен капацитет, допълни Стефанов. По думите му, част от земеделците не могат да стигнат до земите си заради високото ниво на подпочвените води.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна