Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московиси: България ще бъде следващият член на еврозоната, но не трябва да се бърза

| обновено на 27.04.18 в 19:13
Пиер Московиси - еврокомисар по икономическите и валутните въпроси
Снимка: ЕПА/БГНЕС


България ще бъде следващият член на еврозоната, заяви в София еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. Той е у нас  заради заседанията на Еврогрупата  и европейските финансови министри във формата ЕКОФИН. Основната тема на разговорите през деня беше гръцката спасителна програма и реформата на еврозоната.

Разработват се специални инструменти за подпомагане на страните, които искат да се присъединят към еврозоната, стана ясно след последната за днес  дискусия на европейските финансови министри. 

Еврокомисар Московиси отбеляза, че не трябва да се поставят срокове кога България ще е готова за механизма, предхождащ валутния съюз и самата еврозона: 

"България ще бъде следващият член на еврозоната. Няма съмнение в това. Ние обаче трябва да подготвим това много внимателно. Не трябва да бързаме, защото, ако пришпорваме нещата, ще се стигне до присъединяване към еврозоната, което не е перфектно. Има критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Сред тези критерии е влизането в ERM II, където страната трябва да престои поне две години. Влизането в еврозоната трябва да бъде позитив, а не шок",  каза Пиер Московиси. 

Междувременно подуправителят на БНБ Калин Христов излезе с публикация, в която защитава тезата, че страните извън еврозоната не бива да членуват в единния банков съюз. Това е едно от условията, които чухме от европейските институции. А финансовият министър Владислав Горанов поясни кога точно ще подадем молба за членство в механизма, предхождащ евроозоната:
"Срокът, който заедно с Българската народна банка сме си поставили, е първото полугодие и той се съдържа в срока, който вчера рамкира премиерът" .


Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис обърна внимание на банковия съюз и необходимостта от членство на страните преди влизането им в еврозоната:

Валдис Домбровскис и Владислав Горанов"Има известни дискусии относно подготовката, когато говорим за приемането на еврото и влизането в единния банков съюз. Но двете неща са изключително свързани", обясни Домбровскис. 
Българският финансов министър  за пореден път настоя да не се променя структурата на европейския бюджет в контекста на по-бързото сближаване на страните: "Разбира се, по време на срещата Валдис Домбровскис спомена, че няма открит "сребърен куршум" за постигане на по-добра конвергенция", отбеляза Горанов.


По рано днес краят на гръцката спасителна програма и облекчаването на гръцкия дълг бяха обсъдени в София от Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната), а ръководителят й Марио Сентено представи заключението на финансистите:
"Ние продължаваме разговорите с Международния валутен фонд за устойчивостта на гръцкия дълг и за необходимостта от облекчаването му. Към този момент мога да кажа: Убедени сме, че разговорите ще продължат и ще стигнем до решение до края на програмата".


Вниманието на европейските министри е насочено и към САЩ, където американският президент Доналд Тръмп и  германският канцлер Ангела Меркел  се очаква да обсъдят митата върху алуминия и стоманата. Френският финансов министър Брюно льо Мер беше категоричен: 
"Комисията и Европейският съюз трябва да бъдат готови да вземат всички необходими решения, ако Съединените щати увеличат митата за нас. Няма причина американската администрация да налага нови мита за нас.  Има проблем със свръхкапацитета при алуминия и стоманата, но Европейският съюз не е отговорен за него. Ние обаче не трябва да бъдем удряни с нови мита".


Срещата на  европейските финансови министри ще продължи и утре, а основните теми на дискусия ще бъдат дигиталната икономика и данъчното облагане в ЕС.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени