Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последно проучване на ЕЦБ се залага на по-добър икономически растеж, но при по-слаба инфлация в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Професионалните анализатори, до които се допитва ЕЦБ, повишиха слабо своите прогнози за икономическия растеж в еврозоната през настоящата и следващата година, но в същото те занижиха очакванията за средносрочната инфлация в региона.

Според ново тримесечно проучване сред повече от 50 професионални анализатори, което се поръчва от ЕЦБ, но без да представлява мнението на екипа икономисти на Централната банка, БВП на еврозоната се очаква да нарасне през настоящата година с 2,4% при предишна оценка от януари за по-скромно повишение с 2,3%. За 2019 година се очаква забавяне на икономическия растеж до 2,0%, но при предходна прогноза от началото на годината за още по-сдържана експанзия от 1,9 на сто, след което БВП да нарасне с 1,7% през 2020 година.

Въпреки очакванията за малко по-силен икономически растеж анкетираните професионални анализатори понижиха инфлационните си оценки за следващите две години, докато запазиха прогнозата за нарастване на инфлацията с 1,5% през тази година. Според техните нови оценки хармонизираният индекс на потребителските цени (HICP) би трябвало да се повиши през 2019 година с 1,6% (под януарската прогноза за повишение с 1,7%) преди слабо ускоряване на инфлацията до 1,7% през 2029 година (под предишна оценка за повишение с 1,8%). Това означава, че независимите анализатори не очакват инфлацията в еврозоната да успее да доближи в средносрочен план целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Резултатите от последното тримесечно проучване са факт само ден след последното редовно заседание на ЕЦБ, на което Централната банка взе решение да остави без промяна досегашната си лихвена и парична политика. На последвалата пресконференция шефът на банката Марио Драги пък не се ангажира с по-ясен срок, в който ЕЦБ да вземе решение по отношение на програмата за покупки на еврооблигации, отбелязвайки само, че централните банкери трябва по-добре да разберат причините за настоящото известно забавяне на икономическия растеж в рамките на еврозоната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна