Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цачева: Налагането на медиацията като алтернатива ще намали натовареността на съдебната власт

Цецка Цачева
Снимка: БГНЕС

Насърчаването на медиацията като способ за постигане на съдебни и извънсъдебни споразумения обсъждат на Национална конференция в Благоевград  адвокати, съдии  представители на Висшия съдебен съвет и неправителствени организации. Във форума участват правосъдният министър Цецка Цачева и Мария Оливейра от Съвета на Европа. 

Въпреки, че България има  закон за медиацията от 2004 година, този модерен способ за решаване на правни и неправни спорове  не е достатъчно  разпознаваем  сред обществото , каза министър Цачева, като изтъкна основният  ефект, а именно, че "защото медиаторът действа равноотдалечен от страните, които спорят".

Налагането на медиацията като алтернатива ще намали и натовареността на съдебната власт, допълни  Цачева. 

Министерството на правосъдието и Висшият съдебен съвет разработват проект за  мащабна информационна и образователна кампания в тази посока:
"Който има за основна цел да популяризира, да обучи и медиатори, и да направи информационна кампания сред гражданите за предимствата на този способ при решаване на правни спорове.

В рамките на  българското председателство на СЕ  страната ни е поискала и промяна в  регламента "Брюксел ІІ-А",  заяви  правосъдният ни министър, за когото поясни, че е "свързан с уреждане на родителски отношения, отвличане на деца и т.н. Да се въведе принципа на медиацията и споразуменията, които се постигат в хода на медиацията да се зачитат от чуждестранна юрисдикция".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени