Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Карадайъ: ЕНП споделя ли ориентацията на коалиционните партньори на ГЕРБ за Сърбия и ЕС

А. Джамбазки: ДПС се занимава с тази тема, защото не може да съществува извън властта

| обновено на 28.04.18 в 18:49
Мустафа Карадайъ
Снимка: БГНЕС

Участието на националистите в управлението на България е заплаха за евроатлантическата ориентация на страната. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на Съвета на Алианса на либералите и демкратите в Европа, който се проведе в София. По думите му ГЕРБ и ЕНП дължат отговорност за позицията на коалиционните си партньори:

"При участие на националисти във властта чуваме тревожни изявления от Крим. Партията на вицепремиера, в нарочна декларация, заявява, че Сърбия не трябва да е част от Европейския съюз.  Ние  поставяме въпросите си пред управляващите и настояваме за отговори. Настояваме и Европейската народна партия да отговори споделя ли ориентацията на коалиционните партньори на ГЕРБ".

СнимкаЕвродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отхвърли обвиненията. Според него, ДПС напада „Обединени патриоти“, защото вече е извън властта и "не може да реализира корупционните си практики". Той подчерта, че правителството работи за интеграция на Западните Балкани, но не приема историческите провокации и враждебната провокация към българското малцинство в Западните покрайнини в Сърбия: 

"Западните Балкани в лицето на Македония, в лицето на Албания, в лицето на Черна гора, трябва да станат част от Европейския съюз колкото може по-бързо и ние работим за това усилено и с признаването на българското национално малцинство в Албания и с това, което ще се случи като признаване на горяните в Косово, но едно е ясно - Сърбия трябва да се промени, ако иска да е част от Европейския съюз .  А защо ДПС се занимава с тази тема?! По една много проста причина - ДПС е политическа организация, основана на политическата корупция. Това е организацията, която не може да съществува извън властта. Няма друга тема и няма друга теза".

С приемане на резолюция за опасностите пред свободата на словото в Украйна завърши заседанието на Съвета на европейските либерали, който се проведе днес в София.
Делегатите сложиха начало и на работата по изготвянето на Либерален манифест за европейските избори догодина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени