Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: Размяната на реплики не е полезна за държавата, но е и един нормален политически процес

Експерти: Държавността не печели от спора между институциите

Ал. Владимиров: Президентът трябва категорично да заяви, че за него не стои въпросът за членството на България в ЕС и НАТО

Снимка: БГНЕС

Държавността не печели от спора между институциите. Около това мнение се обединиха Борислав Цеков, доктор по Конституционно право и член на правния екип на президента и Александър Владимиров от Института за дясна политика в интервю за предаването „Неделя 150“.

„Острата размяна на реплики между президента Румен Радев и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не намирам за полезна за държавата, но това е и един нормален политически процес“ каза д-р Борислав Цеков. „Винаги, когато държавният глава е бил избиран на крилете на една различна от парламентарното мнозинство политическа тенденция, се е случвало да има такъв тип размяна на остри реплики. Важно е да не се стига до война на институциите“, допълни той.

Александър Владимиров посочи, че има огромно напрежение между правителството и президентската институция: „Работата на президентската институция не е да се занимава с изпълнителна власт, с конкретни казуси, а трябва доста по-политически да поглежда, да се опитва да участва във взимането на национална посока. Минусът от страна на президентската институция е, че не дава отговори, а задава въпроси и ги задава в пространството, не са конкретни. От другата страна също грешките са безкрайно много. Този спор няма да доведе до нищо, а по-скоро губи държавността“.

Според него, ако президентът иска да покаже, че за него не стои на дневен ред въпрос за излизането на България от ЕС и НАТО трябва категорично да го заяви: „Доста често с поведението си и с въпросите си остава съмнение дали това е така. Ако той не иска да го прави, трябва по-конкретно и директно да го заяви, за да не оставя поле, в което опонентът в лицето на ГЕРБ да имат какво да говори“.

Цеков от своя страна заяви категорично, че с нищо президентът не е поставял под съмнение евроатлантическата ориентация на България: „Радев не заплашва евроатлантическата ориентация с нищо, а по-скоро атаките срещу него са партийно мотивирани, а не са основани на някаква обективна заплаха, нещо, което се случва, и ГЕРБ се противопоставя. Президентът трябва да стои над арената на тези партийни борби и дори да ги оставя без внимание тогава, когато са напълно неоснователни, както и тази атака по повод на КСНС“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна