Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп отново критикува новото US посолство в Лондон

Посолството на САЩ в Лондон, открито на 16 януари тази година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп отново критикува решението за преместване на американското посолство в Лондон. Построяването на новата сграда в не чак толкова централен лондонски квартал струваше 1 милиард долара, но ще дава подслон за 800 души персонал.

С доста недипломатичен език в негов стил Доналд Тръмп нарече квартала Воксъл от южната страна на река Темза, където е новата сграда, „ужасен и въшлив“.

Тръмп, който се очаква да посети Лондон на 13 юли, обвини за лошото решение предшественика му Барак Обама, но всъщност съгласието за преместването е дадено от Джордж Буш младши.

Доналд Тръмп изрази неодобрение, че старото посолство е продадено за 250 милиона долара, а за новото са похарчени 1 милиард.

Американският президент припомни, че през януари са го поканили да пререже лентата на новото посолство, но той е отказал.

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джеймс Ландейл между другото заяви, че основната причина за преместването на посолството е била, защото е прекалено малко, за да се инсталира цялата модерна техника, гарантираща сигурността му.

Посолството бе открито на 16 януари тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени