Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо иска да засили връзките на САЩ със съюзниците в Близкия Изток

| обновено на 29.04.18 в 16:02
Майк Помпейо на пресконференция в Рияд със саудитския си колега Адел ал Джубейр. Той бе приет и от крал Салман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо подчерта необходимостта от единство в Залива по време на кратка визита днес в саудитската столица Рияд.

Саудитска Арабия, заедно с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, прекъснаха пътническите и търговските връзки с Катар през юни миналата година, като обвиниха страната, че подкрепя тероризма и Иран. Доха отхвърля обвиненията и настоява, че тези страни се стремят да ограничат суверенитета на Катар.

Саудитска Арабия препоръча налагането на повече санкции срещу Иран и втвърдяване на споразумението за иранската ядрена програма. Това заяви външният министър Адел ал Джубейр след разговора си с американския държавен секретар Майк Помпейо в Риад, предава Франс прес.

"Освен това смятаме, че инспекциите трябва да са по-чести", добави Ал Джубейр. Рияд е първата спирка в тридневната близкоизточна обиколка на новия американски външен министър на фона на належащите решения за споразумението за иранската ядрена програма и ролята на САЩ в Сирия.

Помпейо е очакван в Йордания и Израел. „Ще обсъдим растящата агресия и, разбира се, ядреното споразумение с Иран. По този въпрос скоро ще бъде взето решение", назова израелският премиер Бенямин Нетаняху основната тема на разговорите по време на обиколката на американския държавен секретар.

Помпейо, който преди да поеме поста държавен секретар в четвъртък бе шеф на ЦРУ, има за цел да скрепи връзките с важни американски съюзници в Близкия изток.

Политическите наблюдатели го смятат за твърд последовател на президента Тръмп, който остро критикува ядреното споразумение с Иран. Той многократно нарече споразумението „най-лошата сделка, сключвана някога“ и заплаши отново да наложи санкции срещу Техеран. Иран от своя страна неведнъж е подчертавал, че споразумението не подлежи на преразглеждане и ако САЩ се оттеглят от него, Иран ще предприеме ответни мерки.     

На 12 май предстои Тръмп да реши дали да остави САЩ в споразумението.

В споразумението от 2015 г., освен Иран и САЩ, участват още Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция, както и ЕС.

Европа определя сделката като най-добрия начин да бъде спрян Техеран да разработва ядрено оръжие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени