Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1000 души излязоха на протест в Сан Диего в защита на мигранти от Централна Америка

Снимка: БТА

Близо хиляда души излязоха на протест в Съединените щати в защита на преминаващия през Мексико имигрантски керван, който вбеси в началото на месеца американския президент Доналд Тръмп. Тогава в Туитър той написа, че "Мексико прави много малко, ако не и нищо, за да спре потока от хора, преминаващи нелегално границата със Съединените щати".

"Скандално е президентът дори да прави коментари за керван с жени, деца и семейства, бягащи от насилието в техните страни. Мисля, че е наше задължение по закон поне да изслушаме техните искания за убежище", заяви един от участниците в демонстрацията, която премина по плажната ивица на Сан Диего и достигна до оградата с Мексико.

Въпросният керван се организира от активисти за пета поредна година, като в него се включват мигранти от държави като Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор, които бягат от бедността и насилието в своите страни. Ежегодното пътуването започва в края на март и продължава хиляди километри до американската граница, където някои от мигрантите подават молба за убежище, докато други се опитват да влязат нелегално в страната.

"Тези хора идват от Централна Америка и наистина бягат за живота си. А ние сме страна, която има дълга история, много шарена история на приемственост. И аз съм силно обезпокоен какво ще се случи с тях, когато те се опитват да кандидатстват за убежище или когато се опитат да преминат през границата, тъй като те имат законното право да го направя по силата на международното право", допълни друг демонстрант.

Междувременно, американските гранични власти съобщиха, че вече са арестували няколко души, свързани с кервана. Те са били уловени, докато се опитвали да се промъкнат през оградата, допълват от Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!