Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Митологични образи”: Диоскурите – Кастор и Полидевк

понеделник, 7 май, от 17.30 часа

Късноантични статуи на Диоскурите в Рим
Снимка: bg.wikipedia.org / Lalupa

Необикновено силната привързаност между двамата братя Кастор и Полидевк (в римската митология – Полукс) е синоним на жертвеготовност и преданост. Те са полубратя – двуяйчни близнаци: Полидевк е роден от любовта на Зевс, преобразен като лебед, и Леда, от същата връзка се ражда Хубавата Елена; Кастор е син на Леда от смъртния й съпруг, Тиндарей – сестра му е Клитемнестра. Двамата братя преминават през различни перипетии, участват в множество героични битки, участници са в похода на аргонавтите. На кораба Арго Полидевк сразява в юмручен двубой Амик, син на Посейдон. Като отмъщение на Посейдон пада убит Кастор – от ръката на Идас. Полидевк, смазан от мъка, моли баща си, Зевс, да върне в света на живите брат му. Дори за могъщия Зевс това се оказва невъзможно. Съгласява се, обаче, да подели безсмъртието между двамата. Така че половин година да прекарват в царството на Хадес, другата половина – на Олимп.
Този красив мит има и своя небесен резултат – възсъединяването на братята в Зодиака – в съзвездието Близнаци, където блестят ярките звезди Кастор и Полукс.
Жан-Батист Люли е преразказал този мит в операта „Кастор и Полукс” – обогатен с допълнителни любовни интриги и геройства – съгласно модела на френската опера. В предаването звучат фрагменти от операта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна