Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярните шведски кюфтенца всъщност били турски

Шведските кюфтенца са известни из цял свят и заради предлагането им в заведенията за хранене на световната верига мебелни магазини ИКЕА.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярните шведски кюфтенца всъщност са базирани на турска рецепта, донесена в страната от шведски крал през XVIII век, предаде БТА.

Турски вестници се позовават на съобщение, поместено на официалната страница на Швеция в Туитър, която се управлява от правителствена агенция.

„Шведските кюфтенца всъщност са базирани на рецепта, която крал Карл XII е донесъл в страната от Турция в началото на XVIII век. Нека се придържаме към фактите!“, се посочва в публикувания текст.

Ане Матсон, изследователка от университета в Упсала, напомни пред Анадолската агенция, че кралят е прекарал няколко години в изгнание в Османската империя, след като загубил война с руснаците.

„Шведските кюфтенца“ не са единственият специалитет, чиято рецепта кралят е внесъл от Турция. Освен тях той се завърнал в Швеция с познания за това как се приготвят кафе и зелеви сарми.

Шведските кюфтенца са известни из цял свят, а за популярността им допринася и фактът, че се предлагат в заведенията за хранене на световната верига мебелни магазини ИКЕА, отбелязва турският в. „Дейли сабах“.

В Турция кюфтетата се приготвят от смляно телешко или агнешко месо и различни добавки - лук, яйца, хлебни трохи, магданоз, сухи подправки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна