Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдар Найденов: Все по-голяма част от доходите у нас идват от капитал, а не от заплати

Трудовите и социални права в България са голям проблем, смята Мария Желязкова от Българската антибедност мрежа

Снимка: Красимир Каменов
Все по-голяма част от доходите у нас идват от капитал, а не от заплати, смята социологът Чавдар Найденов. В предаването „Нещо повече“ той подчерта, че много бедните стават още по-бедни:

„Има нарастване на доходите през последните 2-3 години поради това, че сме във възходяща фаза на икономически цикъл по отношение на тези, които са със средни доходи. Но то далеч изостава от хората с най-високи доходи, които получават и от капитал, не от труд. Тази разлика допълнително се утежнява и от задушаването на обществените услуги, където хората са принудени да плащат все по-голям дял от джоба си – в здравеопазването, все по-високите цени на комунални услуги, в образованието. Така се образуват две Българии, за разлика от Европа, които дърпат в противоположни посоки“.

"С намалението на доходите се задушава пазарът, оттам се убива и перспективата за капитализма", смята социологът. Според него това е и причината да не идват инвеститори. "Най-големият инвеститор са нашите емигранти на Запад, които изпращат пари", каза още той.

Трудовите и социални права в България са голям проблем, смята Мария Желязкова от Българската антибедност мрежа.

„Около 30% от българите живеят в материални лишения, според данни на Евростат. Повечето изследвания и дълбочинни интервюта с представители на най-различни групи показват, че има обща неудовлетвореност от заплащането. Това е така, защото българите продължават да живеят зле. Има и стъпки в добра посока – минималната заплата, учителите, нещо за пенсионерите“.

Тя обаче изтъкна, че младите хора продължават да напускат страната, защото не желаят да работят при това заплащане.

„Увеличаването на неравенствата е резултат от два типа политики – веднъж на политиките с т.нар. "първично разпределение", т.е. заплащането – ножицата между ниски, средни и високи заплати. И втори път чрез напълно изкривената данъчна система, която няма нищо общо с данъчните системи в ЕС. Когато неравенствата са толкова високи, обществото е свръхфрагментирано и възможностите ни да говорим за средни стойности са все по-ограничени“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна