Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел обвини Иран, че крие програма за атомно оръжие

| обновено на 30.04.18 в 22:23
Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел обвини Иран, че разполага с тайна програма за производство на ядрено оръжие в разрез със споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма от 2015 г, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че разполага с точни копия на ирански архивни документи с подробности за иранската програмата.

Иранската държавна телевизия определи изявлението като „пропаганда“.

Според Европейския съюз споразумението за иранската ядрена програма е единственият начин за неутрализиране на ядрената заплаха за Близкия изток. Това заявиха вчера лидерите на Франция, Германия и Великобритания в противовес на критиките на американския президент Доналд Тръмп. За запазване на иранската сделка се обяви и руският президент Владимир Путин.

Израелският премиер обаче заяви, че сделката е основана на „иранските лъжи“.

„Сто хиляди файла тук, при мен, доказват, че те излъгаха“, каза Нетаняху. По думите му, Иран не само е лъгал за това, че никога не е имал военна ядрена програма, но е запазил и разширил познанията си за създаване на атомно оръжие.

Споразумението от 2015 г. „осигурява трите условия, които ще позволят на Иран да придобие ядрен арсенал. Първо - неограничено обогатяване на уран само след няколко години. Второ - споразумението напълно пренебрегва продължаващото изграждане на ирански балистични ракети. И трето - и това е новото - то по никакъв начин не засяга иранската програма за създаване на атомна бомба“, твърди израелският премиер.

Нетаняху се надява да убеди Тръмп да денонсира ядрената сделка. Американският лидер има време до 12 май да реши дали да възстанови икономическите санкции срещу Техеран, което на практика би означавало край на споразумението от 2015 година.

Иран, който винаги е твърдял, че атомната му програма има изцяло мирен характер, отхвърли обвиненията.

„Твърденията (на Нетаняху) не бяха нещо ново ... (Те бяха) пълни с неоснователни обвинения и пропаганда“, се казва в изявление, излъчено по иранската държавна телевизия скоро след обвиненията на израелския премиер.

По-рано в понеделник върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей обвини САЩ, че се опитват да разпалят регионална криза, провокирайки своя съюзник Саудитска Арабия към сблъсък с Иран и насъсквайки „мюсюлмани да се бият с мюсюлмани“.

„Където и да стъпваха през последните години, американците предизвикваха несигурност. И в Западна Азия, където сме ние, и на други места по света, те предизвикваха или граждански войни, или кръвопролития между братя. Затова опората на Съединените щати в Западна Азия трябва да бъде премахната. Не на Ислямската република. Защото ние сме от тук, регионът на Персийския залив е нашият дом“, подчерта Хаменей.

Така той реагира на вчерашното изявление на новия американски държавен секретар Майк Помпейо, според когото Техеран е предприел кампания да дестабилизира Близкия изток, за да може да установи контрол в региона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна