Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на труда с различни инициативи в цялата страна

Синдикатите отбелязват Деня на труда и международната работническа солидарност с различни инициативи в цялата страна.

 

В София КТ "Подкрепа" организира празнично шествие от площад "Света Неделя" до музея "Земята и хората". Тържеството продължава с рок-концерт. Президентът на синдиката Димитър Манолов отбеляза: 

"Тази година акцентът ни ще бъде върху достойното заплащане и ограничаването на нощния труд. Това е един от големите проблеми на труда в България. А иначе отиваме на купон, защото имаме право и на това. Не може само да работим. Трябва и да се забавляваме".

Концертът, който започна  в 12:30 ч., ще продължи поне 9 часа. В него участват Милена, Буги Барабата и други известни български рок банди и изпълнители.


КНСБ издигна шатра пред билетния център на НДК, където раздава брошури и прави безплатни трудово-правни консултации, а лидерът на синдиката Пламен Димитров обясни: 

"Хората имат наистина нужда от знание. Демонстрации и митинги правим, когато има за какво. Преди 6 месеца 10 000 души български работници, членове на нашата конфедерация, казаха, че искат по-високи доходи и смятам, че средната работна заплата порасна с 12 процента за миналата година. 115 лева тя добави към своята стойност, мина 1060 лева. Лошото е, че две трети от българите получават по-малко от нея".


Същевременно работници и синдикалисти от Автономния работнически синдикат във Варна, Добрич, София и Стара Загора участваха в митинг-шествие в морската ни столица. Сред участниците имаше много млади хора, които заявиха исканията си за по-добри условия на труд и достойно заплащане:
"Няма истински български синдикати. Законните български два синдиката - "Подкрепа" и КНСБ, обслужват олигархията и капитализма в държавата. Условията на труд в България са най-мизерните, които може да има в Европейския съюз".

"Безработен съм. Аз съм професионален майстор-готвач с 26 години стаж. Знаете ли защо не съм си намерил работа досега? Защото си искам всяка седмица парите, а на тях не им отърва", казаха пред микрофона на БНР участници в митинга по случай Деня на труда във Варна.


В Кюстендил по инициатива на местната структура на КНСБ се организира поклонение пред паметната плоча на автора на работническия химн "Дружна песен" - композиторът Георги Горанов.  Родната къща на Горанов е паметник на културата. Възстановена е със средства на общината. Паметната плоча е поръчана и поставена по инициатива на КНСБ в Кюстендил през 2002-а година. "Макар и починал само на 23 години, Горанов е написал над 80 песни", припомни лидерът на синдикалната общинска структура Яни Георгиев: 

"Той е наш съгражданин. Всяка година правим поклонение. Все пак това е работническият химн - 1-и май всички знаем, че започна от Чикаго. Има жертви, загинали по време на протест на американските работници за 8-часов работен ден, което тук, в нашите ширини, още се мъчим да го въведем като норма този закон - то е така, но знаем, че доста хора работят повече от 8 часа./.../

Днес поднасяме цветя в знак на почит, уважаваме и празника 1-ви май напук на всички, които го смятат за социалистически, комунистически и т.н. Това не е вярно! През 1886 година в Чикаго над 100 000 души протестират за 8 - часов работен ден, дори има и жертви и затова този ден се почита като Ден на труда", каза още - председателят на КНСБ - Кюстендил. 

Първомайските манифестации отдавна са в историята, но датата все още не е изместена от празничния календар. Хората в Ямбол са в добро настроение и си пожелават здраве и пари на днешния ден, видя кореспондентът на БНР Даниела Костова


В София БСП организира първомайски протест срещу корупцията и бедността на площад "Александър Невски", откъдето тръгна и протестното шествие до площад "Независимост" - пред Министерския съвет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени